Eveniment

Ministerul Culturii a primit 78 mil. euro ca sa inceapa facelift-ul muzeelor

07.08.2006, 19:55 17

Ministrul liberal al culturii si cultelor, Adrian Iorgulescu, a prezentat, duminica, intr-o conferinta de presa, cateva dintre proiectele institutiei pe care o conduce, mentionand ca aceasta a obtinut un imprumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei in valoare de 250 de milioane de euro.
Potrivit ministrului, prima transa din acest imprumut, de 78 mil. euro, a ajuns deja in tara, iar urmatoarea transa va veni in data de 20 septembrie.
Din acesti bani, urmeaza sa se reabiliteze muzee, filarmonici, sali de opera, sali de teatru, monumente istorice. De asemenea, el a mentionat ca o suma de 80 mil. euro va fi alocata Bibliotecii Nationale. Sume mari vor fi acordate si pentru Teatrul National, peste 25 mil. euro, Iorgulescu precizand ca aceasta institutie are nevoie de reconsolidare.
Aproximativ 27 mil. euro vor merge pentru consolidarea si restaurarea Muzeului National de Istorie, a mai spus el.
Pentru toate proiectele sunt prevazute termene de finalizare, cel mai scurt fiind de sase luni de la demararea fiantarii, iar cel mai lung de 33 de luni.
Un alt proiect al Ministerului Culturii, prezentat de Iorgulescu in conferinta de presa organizata la sediul PNL, se refera la refacerea infrastructurii culturale din mediul rural.
El a mentionat ca o suma de 100 de milioane de euro urmeaza sa fie furnizata de Guvernul roman, iar anul viitor se vor putea adauga alte 300 de milioane de euro, care vor veni din fonduri pentru dezvoltare rurala din partea Comisiei Europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO