Eveniment

Mediul de afaceri: Va fi dramatic, unii dintre noi vom suporta. Voi veti fi insa responsabili de viitorul sumbru al tarii

Mediul de afaceri: Va fi dramatic, unii dintre noi vom suporta. Voi veti fi insa responsabili de viitorul sumbru al tarii
05.05.2010, 23:08 93

"Daca s-ar organiza mai bine colectarea de taxe la nivelnational, nu cred ca ar mai fi nevoie de cresterea TVA", a declaratDusan Wilms, directorul general al Metro Cash & Carry Romania,cel mai mare jucator din comert.

Compania a avut anul trecut vanzari de 1,23 miliarde de euro,realizate in special catre micii comercianti si catre lanturile derestaurante si hoteluri.

In 2009, retailerii nici nu se gandeau la perspectiva majorariide taxe. De altfel, multi executivi din retailul alimentar pariauin urma cu un an pe redresarea consumului in prima jumatate din2010. Acum sunt tot mai putini cei care cred ca in semestrul al doilea va fi mai binepentru businessul comerciantilor.

"Anul trecut, cand am construit bugetele pentru 2010, nu ne-amgandit la majorari de taxe sau impozite", a mai spus Wilms.

Omul de afaceri Florin Andronescu, care impreuna cu sotia sadezvolta reteaua de clinici Sanador, este de parere ca o solutiepentru a evita cresterea TVA si a cotei unice ar fi marirea bazeide impozitare, printr-un control mult mai strict al oricareiactivitati economice.

"Nici cu 5% cota unica nu ar iesi la suprafata mare parte dineconomia subterana", spune Andronescu, care propune stimularea"serioasa" a agentilor de control. "Se merge la firmele care ausediu (pentru control - n.red.). Dar sa se mearga si unde suntinregistrate zece intr-un apartament de bloc", spune Andronescu. Elda exemplul Italiei unde comisarii garzii financiare pot cere laiesirea dintr-un magazin chitanta cumparatorilor.

"Nenorocirea este ca toti acesti actori vizibili vor impartipovara, insa o vor face pana la un anumit punct", a adaugatAndronescu.

Dincolo de acest punct exista tentatia ca firmele sa meargasa-si deschida un punct in Ruse (Bulgaria), unde angajeaza treioameni, si isi deruleaza mare parte din operatiuni in Romania, maicrede seful Sanador. "Mediul de business va duce aceste cresteri,asa cum a dus si in trecut. Cine opereaza la vedere nu prea are cesa faca. Insa toate aceste masuri nu pot sa duca decat la scadereeconomica si la cresterea somajului. E un cerc vicios."

Cresterea preturilor si piata neagra

Omul de afaceri Dorin Mateiu, proprietarul producatorului demezeluri Elit Cugir cu afaceri de 87 mil. euro in 2008, spune camajorarea TVA va duce la cresterea preturilor si a pieteinegre.

"TVA-ul trebuia sa scada pentru a nu mai creste piata neagra.Firmele mici vor lucra la negru si statul va incasa mai putinibani. Companiile mari nu prea au alternative decat sa creascapreturile. Cred ca guvernantii ar trebui sa discute si cu agentiieconomici direct pentru a nu se ajunge in astfel de situatii",spune proprietarul Elit Cugir.

"Orice majorare a unor taxe este total neproductiva inrecesiune. S-a ajuns in aceasta situatie pentru ca guvernul nu aavut curaj sa reduca cheltuielile si nu a vazut in mediul deafaceri un partener cu care sa se sfatuiasca. Solutiile de iesire,in afara majorari taxelor, ar fi luarea unor masuri extrem de dureprivind restructurarea a tot ceea ce inseamna angajat la stat sipentru reducerea evaziunii fiscale", acuza Marius Marin, CEO alproducatorului de materiale de constructii Macon.

El sustine ca majorarea TVA si a cotei unice nu va face decat sareduca baza de impozitare, pentru ca tot mai multi agenti economicivor apela la scaderea profiturilor, trecerea angajatilor pepersoana fizica sau transformarea in IMM-uri. "Nu cred ca au facutun studiu de impact al majorarii taxelor", spune el.

"Principala problema este ca o crestere de TVA nu poate fiabsorbita de mediul de afaceri si nu se poate vedea decat intr-ocrestere de preturi. Iar o crestere imediata de preturi nu poate sainseamne decat o reducere a nivelului de trai. Guvernul este platitsa creasca nivelul de trai", este de parere Dan Sucu, proprietarulgrupului Mobexpert. Faptul ca Guvernul nu actioneaza in favoareaalegatorului, nu poate sa fie decat o lipsa de civilizatie, maiadauga omul de afaceri. El vorbeste de o ajustare a cheltuielilorsi nu de o crestere a veniturilor: "Nu stiu daca nu s-a putut saunici macar nu s-a incercat (reducerea cheltuielilor - n.red.).Senzatia personala este ca nici macar nu s-a incercat. Cetateanulnu are puterea sa schimbe ceva. Este la mana Guvernului si nuinvers."

"Romania in ultimii ani produce cheltuieli care au devenitimposibil de sustinut. Nu producem valoare adaugata, banii nu seduc in investitii, in cresterea calitatii serviciilor. Cati oamenisunt in administratie? Pentru a obtine o autorizatie trebuie sa maduc dintr-o parte in alta. Trebuie sa strangem cureaua, pentru caaltfel ne paste si pe noi situatia Greciei. Toti sunt influentatipolitic si se tem de masuri nepopulare ca de un incendiu. Eu a douazi dupa ce se va mari TVA-ul, dupa ce creste cota unica, marescpreturile sau inchid businessul si plecam cu toti acasa. Afacereape care o conduc nu este o opera de caritate, iar eu nu pot sa vandsub costuri. Statul este restant la noi. Nu sunt multumit de ceeace se intampla", a declarat Constantin Tampiza, directorul generalal Lukoil Romania, unul dintre cei mai mari jucatori din piatapetroliera, cu afaceri de peste un miliard de euro.

Ce se intampla cu IT-ul

Iulian Stanciu, director general al eMAG, cel mai mareretailer IT&C de pe piata locala, sustine ca majorarea taxelorar fi o mare greseala. "Sunt consternat de faptul ca in loc sa-sirezolve problemele interne, conducatorii nostrii pun presiune peomul de rand si pe mediul de afaceri privat. Pur si simplu nu estecorect. Eu din septembrie 2008 am pregatit companiile pentru operioada grea, am muncit mai mult, am fost maieficienti. De ce nu fac si ei acelasi lucru? Firmele noastreplatesc TVA si alte impozite de peste 2 milioane de euro pe luna,nu am fost intrebati niciodata daca suntem sau nu de acord cupoliticile care ne afecteaza direct. In schimb suntem vanati inultima vreme de catre toate autoritatile statului", a declaratStanciu pentru ZF.

Marius Ghenea, presedinte al Fit Distribution, companie dedistributie si retail IT&C, afirma la randu-i ca cel mai prostscenariu ar fi, intr-adevar, reprezentat de marirea taxelor.

El spune ca o majorarea a taxelor reprezinta o cale sigura de aintra si mai adanc in criza, avand ca efect nu doar sufocareaagentilor economici privati si saracirea in continuare apopulatiei, dar si, pana la urma, incasari mai mici la bugetul destat din cauza inhibarii consumului, pe de o parte, si a stimulariievaziunii fiscale, pe de alta parte.

"Cu privire la piata IT, consumul de IT si de orice fel va fiinhibat de orice crestere a oricarei taxe, deocamdata nu putemestima un procent de scadere, insa aceasta scadere ar putea fisemnificativ peste nivelul cresterii taxelor, deoarece in asemeneasituatii apare, din pacate, si un efect psihologic de blocaj lanivelul consumatorilor", arata el.

Valentin Negoita, presedintele Asociatiei Producatorilor siDistribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiei siComunicatiilor (APDETIC), afirma: "Cresterea TVA va lovi ininteresul utilizatorilor, iar impactul va fi semnificativ. Ne vomconfrunta cu aceeasi stare de apatie a consumatorilor de anultrecut. Astfel, cresterea de 5% pe care o estimam pentru acest an apietei de PC-uri se va transforma in minus".

Fiecare firma va trebui sa-si refaca bugetele, avand in vedereca proiectele publice nu vor acoperi pierderea din vanzari pe zonaconsumer, in cazul in care intentia Guvernului de a mari taxeledevine realitate, arata Valentin Negoita.

Bogdan Iftemie, director de vanzari al Acer, spune ca impactulcresterii taxelor va fi negativ asupra pietei de IT: "In primulrand oamenii nu vor mai avea bani sa cumpere, iar echipamentele sevor scumpi. De asemenea, cresterea cotei unice ii va afecta pejucatorii din piata. Domeniul de IT necesita investitii si atattimp cat nu vor mai exista bani, va scadea si calitateabusinessului".

Ciprian Donciu, director general al Asus Romania, afirma larandu-i ca, in momentul in care taxele si impozitele vor creste,acest lucru se va vedea in pretul de vanzare al echipamentelor IT:"Vom modifica estimarile companiei, dar in scadere. De fiecare datacand are loc o schimbare economica sau sociala trebuie sa modificamestimarile".

Cititorii ZF opteaza pentru o majorare moderata si aTVA, si a cotei unice

O crestere moderata atat a TVA, cat si a cotei unice cu cate 1-2puncte procentuale ar fi decizia pentru care ar opta peste 44% dincititorii ZF care au participat ieri la un sondaj privind optiunilepe care le are Guvernul pentru a aduce mai multi bani la buget.Masura cu cei mai putini sustinatori este majorarea puternica aTVA, pana la 24-25%, care a intrunit 27% din voturi. Nici BNR nueste de acord cu aceasta varianta din cauza scumpirilor puternicepe care le-ar genera. Mai putin de o treime din participantii lasondaj ar opta pentru majorarea puternica doar a cotei unice, panala 20%. Peste 700 de cititori ai ZF au participat pana dupa amiazala sondajul "Raul cel mai mic". Guvernul inca analiza asearaposibile variante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO