Mediul de afaceri: Va fi dramatic, unii dintre noi vom suporta. Voi veti fi insa responsabili de viitorul sumbru al tarii

Ziarul Financiar 05.05.2010

Spre finele lui 2009, cand isi faceau bugetele pentru 2010, oamenilor de afaceri nici nu le-ar fi trecut prin cap sa se gandesca la cresteri de taxe. Tot ce se astepta era o relansare economica - mai puternica pentru unii, mai timida pentru altii. Acum peste intreaga strategie de business se asterne ceata. Si teama. Si rabufneste nemultumirea: ce-au facut, ce-au asteptat guvernantii? Intr-un fel, oamenii de afaceri stiu ca exista un liman. Mediul de business va suporta si acest soc. Dar cu ce costuri? Cine opereaza la vedere nu prea are ce sa faca, spune un om de business. Insa toate aceste masuri nu pot sa duca decat la scadere economica si la cresterea somajului. Consecintele se vor vedea in viitor. Insa cine va plati pentru acest derapaj?



"Daca s-ar organiza mai bine colectarea de taxe la nivel national, nu cred ca ar mai fi nevoie de cresterea TVA", a declarat Dusan Wilms, directorul general al Metro Cash & Carry Romania, cel mai mare jucator din comert.

Compania a avut anul trecut vanzari de 1,23 miliarde de euro, realizate in special catre micii comercianti si catre lanturile de restaurante si hoteluri.

In 2009, retailerii nici nu se gandeau la perspectiva majorarii de taxe. De altfel, multi executivi din retailul alimentar pariau in urma cu un an pe redresarea consumului in prima jumatate din 2010. Acum sunt tot mai putini cei care cred ca in semestrul al doilea va fi mai bine pentru businessul comerciantilor.

"Anul trecut, cand am construit bugetele pentru 2010, nu ne-am gandit la majorari de taxe sau impozite", a mai spus Wilms.

Omul de afaceri Florin Andronescu, care impreuna cu sotia sa dezvolta reteaua de clinici Sanador, este de parere ca o solutie pentru a evita cresterea TVA si a cotei unice ar fi marirea bazei de impozitare, printr-un control mult mai strict al oricarei activitati economice.

"Nici cu 5% cota unica nu ar iesi la suprafata mare parte din economia subterana", spune Andronescu, care propune stimularea "serioasa" a agentilor de control. "Se merge la firmele care au sediu (pentru control - n.red.). Dar sa se mearga si unde sunt inregistrate zece intr-un apartament de bloc", spune Andronescu. El da exemplul Italiei unde comisarii garzii financiare pot cere la iesirea dintr-un magazin chitanta cumparatorilor.

"Nenorocirea este ca toti acesti actori vizibili vor imparti povara, insa o vor face pana la un anumit punct", a adaugat Andronescu.

Dincolo de acest punct exista tentatia ca firmele sa mearga sa-si deschida un punct in Ruse (Bulgaria), unde angajeaza trei oameni, si isi deruleaza mare parte din operatiuni in Romania, mai crede seful Sanador. "Mediul de business va duce aceste cresteri, asa cum a dus si in trecut. Cine opereaza la vedere nu prea are ce sa faca. Insa toate aceste masuri nu pot sa duca decat la scadere economica si la cresterea somajului. E un cerc vicios."

Cresterea preturilor si piata neagra

Omul de afaceri Dorin Mateiu, proprietarul producatorului de mezeluri Elit Cugir cu afaceri de 87 mil. euro in 2008, spune ca majorarea TVA va duce la cresterea preturilor si a pietei negre.

"TVA-ul trebuia sa scada pentru a nu mai creste piata neagra. Firmele mici vor lucra la negru si statul va incasa mai putini bani. Companiile mari nu prea au alternative decat sa creasca preturile. Cred ca guvernantii ar trebui sa discute si cu agentii economici direct pentru a nu se ajunge in astfel de situatii", spune proprietarul Elit Cugir.

"Orice majorare a unor taxe este total neproductiva in recesiune. S-a ajuns in aceasta situatie pentru ca guvernul nu a avut curaj sa reduca cheltuielile si nu a vazut in mediul de afaceri un partener cu care sa se sfatuiasca. Solutiile de iesire, in afara majorari taxelor, ar fi luarea unor masuri extrem de dure privind restructurarea a tot ceea ce inseamna angajat la stat si pentru reducerea evaziunii fiscale", acuza Marius Marin, CEO al producatorului de materiale de constructii Macon.

El sustine ca majorarea TVA si a cotei unice nu va face decat sa reduca baza de impozitare, pentru ca tot mai multi agenti economici vor apela la scaderea profiturilor, trecerea angajatilor pe persoana fizica sau transformarea in IMM-uri. "Nu cred ca au facut un studiu de impact al majorarii taxelor", spune el.

"Principala problema este ca o crestere de TVA nu poate fi absorbita de mediul de afaceri si nu se poate vedea decat intr-o crestere de preturi. Iar o crestere imediata de preturi nu poate sa inseamne decat o reducere a nivelului de trai. Guvernul este platit sa creasca nivelul de trai", este de parere Dan Sucu, proprietarul grupului Mobexpert. Faptul ca Guvernul nu actioneaza in favoarea alegatorului, nu poate sa fie decat o lipsa de civilizatie, mai adauga omul de afaceri. El vorbeste de o ajustare a cheltuielilor si nu de o crestere a veniturilor: "Nu stiu daca nu s-a putut sau nici macar nu s-a incercat (reducerea cheltuielilor - n.red.). Senzatia personala este ca nici macar nu s-a incercat. Cetateanul nu are puterea sa schimbe ceva. Este la mana Guvernului si nu invers."

"Romania in ultimii ani produce cheltuieli care au devenit imposibil de sustinut. Nu producem valoare adaugata, banii nu se duc in investitii, in cresterea calitatii serviciilor. Cati oameni sunt in administratie? Pentru a obtine o autorizatie trebuie sa ma duc dintr-o parte in alta. Trebuie sa strangem cureaua, pentru ca altfel ne paste si pe noi situatia Greciei. Toti sunt influentati politic si se tem de masuri nepopulare ca de un incendiu. Eu a doua zi dupa ce se va mari TVA-ul, dupa ce creste cota unica, maresc preturile sau inchid businessul si plecam cu toti acasa. Afacerea pe care o conduc nu este o opera de caritate, iar eu nu pot sa vand sub costuri. Statul este restant la noi. Nu sunt multumit de ceea ce se intampla", a declarat Constantin Tampiza, directorul general al Lukoil Romania, unul dintre cei mai mari jucatori din piata petroliera, cu afaceri de peste un miliard de euro.

Ce se intampla cu IT-ul

Iulian Stanciu, director general al eMAG, cel mai mare retailer IT&C de pe piata locala, sustine ca majorarea taxelor ar fi o mare greseala. "Sunt consternat de faptul ca in loc sa-si rezolve problemele interne, conducatorii nostrii pun presiune pe omul de rand si pe mediul de afaceri privat. Pur si simplu nu este corect. Eu din septembrie 2008 am pregatit companiile pentru o perioada grea, am muncit mai mult, am fost mai eficienti. De ce nu fac si ei acelasi lucru? Firmele noastre platesc TVA si alte impozite de peste 2 milioane de euro pe luna, nu am fost intrebati niciodata daca suntem sau nu de acord cu politicile care ne afecteaza direct. In schimb suntem vanati in ultima vreme de catre toate autoritatile statului", a declarat Stanciu pentru ZF.

Marius Ghenea, presedinte al Fit Distribution, companie de distributie si retail IT&C, afirma la randu-i ca cel mai prost scenariu ar fi, intr-adevar, reprezentat de marirea taxelor.

El spune ca o majorarea a taxelor reprezinta o cale sigura de a intra si mai adanc in criza, avand ca efect nu doar sufocarea agentilor economici privati si saracirea in continuare a populatiei, dar si, pana la urma, incasari mai mici la bugetul de stat din cauza inhibarii consumului, pe de o parte, si a stimularii evaziunii fiscale, pe de alta parte.

"Cu privire la piata IT, consumul de IT si de orice fel va fi inhibat de orice crestere a oricarei taxe, deocamdata nu putem estima un procent de scadere, insa aceasta scadere ar putea fi semnificativ peste nivelul cresterii taxelor, deoarece in asemenea situatii apare, din pacate, si un efect psihologic de blocaj la nivelul consumatorilor", arata el.

Valentin Negoita, presedintele Asociatiei Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor (APDETIC), afirma: "Cresterea TVA va lovi in interesul utilizatorilor, iar impactul va fi semnificativ. Ne vom confrunta cu aceeasi stare de apatie a consumatorilor de anul trecut. Astfel, cresterea de 5% pe care o estimam pentru acest an a pietei de PC-uri se va transforma in minus".

Fiecare firma va trebui sa-si refaca bugetele, avand in vedere ca proiectele publice nu vor acoperi pierderea din vanzari pe zona consumer, in cazul in care intentia Guvernului de a mari taxele devine realitate, arata Valentin Negoita.

Bogdan Iftemie, director de vanzari al Acer, spune ca impactul cresterii taxelor va fi negativ asupra pietei de IT: "In primul rand oamenii nu vor mai avea bani sa cumpere, iar echipamentele se vor scumpi. De asemenea, cresterea cotei unice ii va afecta pe jucatorii din piata. Domeniul de IT necesita investitii si atat timp cat nu vor mai exista bani, va scadea si calitatea businessului".

Ciprian Donciu, director general al Asus Romania, afirma la randu-i ca, in momentul in care taxele si impozitele vor creste, acest lucru se va vedea in pretul de vanzare al echipamentelor IT: "Vom modifica estimarile companiei, dar in scadere. De fiecare data cand are loc o schimbare economica sau sociala trebuie sa modificam estimarile".

Cititorii ZF opteaza pentru o majorare moderata si a TVA, si a cotei unice

O crestere moderata atat a TVA, cat si a cotei unice cu cate 1-2 puncte procentuale ar fi decizia pentru care ar opta peste 44% din cititorii ZF care au participat ieri la un sondaj privind optiunile pe care le are Guvernul pentru a aduce mai multi bani la buget. Masura cu cei mai putini sustinatori este majorarea puternica a TVA, pana la 24-25%, care a intrunit 27% din voturi. Nici BNR nu este de acord cu aceasta varianta din cauza scumpirilor puternice pe care le-ar genera. Mai putin de o treime din participantii la sondaj ar opta pentru majorarea puternica doar a cotei unice, pana la 20%. Peste 700 de cititori ai ZF au participat pana dupa amiaza la sondajul "Raul cel mai mic". Guvernul inca analiza aseara posibile variante.