Eveniment

Matei Păun: În prezent băncile româneşti se află în comă

Matei Păun: În prezent băncile româneşti se află în comă

Autor: Adelina Mihai

08.12.2011, 00:03 2151

"În momentul de faţă, sistemul bancar este în comă, am clienţi care nu reuşesc de luni întregi să obţină finanţare de la bănci. Este în comă pentru că nu-şi asumă rolul pe care ar trebui să şi-l asume, şi anume să accepte costuri pe termen scurt, care să producă câştiguri pe termen lung."

"Un element care lipseşte cu desăvârşire în România este lipsa de focus pe politica monetară. Avem povara şi problemele euro fără să avem avantajele acestei monede. Această eurorizare s-a permis şi e acceptată. Această constrângere poate nu e dorită, poate elimină nişte mecanisme care ne-ar permite să ne protejăm sau să beneficiem de o politică monetară independentă. Foarte multe contracte cu statul sunt denominate în euro. Mi se pare normal ca un stat să impună contractul în lei."

Matei Păun: Faptul că plătim chirii şi telefoane în euro e ca şi cum un om sărac ar avea obiceiurile unui om bogat

"Nu ne putem folosi de pârghiile valutare pentru a combate situaţia economică şi pentru a ne proteja. În state precum China sau Brazilia, un stâlp important al politicii economice este această politică valutară, prin depreciere. Părerea mea este că România nu vrea să meargă spre adoptarea euro: de ce se plătesc chiriile şi abonamentele la telefon în euro? E ca şi cum un om sărac ar avea obiceiurile unui om bogat."

Matei Păun, BAC Investment: În momentul de faţă nu mai există pe plan mondial lideri credibili care să ofere pieţelor mesaje. "Nu mai există un Helmut Kohl, un Ronald Reagan, un Gorbaciov"

"Anul 2008 a fost echivalentul anului 1989 în zona economică. În continuare vom avea un drum lung şi greu de străbătut, ani de zile de stagnare, de aceea nici consumul nu-şi va reveni. Mi-e greu să fiu optimist în privinţa României în următoarea perioadă."

Matei Păun este CEO al BAC Investment

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO