Eveniment

Masura de criza - Ministerul Agriculturii acopera 20% din cheltuielile cu motorina pentru culturile de toamna

Ministerul Agriculturii acopera 20% din cheltuielile cu motorina pentru culturile de toamna

Ilie Sarbu, ministrul agriculturii

11.08.2009, 22:50 50

Ministerul Agriculturii va subventiona motorina cu un leu pe litru, in limita a 39 litri/ha, pentru lucrarile agricole necesare infiintarii culturilor din aceasta toamna.

Ajutorul va fi acordat pentru o suprafata totala de 3,1 mil. ha cultivate cu grau, secara, orz, orzoaica si plante furajere, ceea ce inseamna ca bugetul total pentru acest ajutor ajunge la 120 mil. lei (28,6 mil. euro). Un fermier are nevoie de 45 de litri/ha daca utilizeaza utilaje performante si pana la 60 de litri, daca foloseste utilaje standard, ceea ce inseamna ca pentru un hectar are nevoie de pana la 204 lei, calculat la un pret al motorinei de 3,4 lei/litru. Asta inseamna ca subventia ministerului acopera doar 20% din cheltuiala producatorului. Un producator care cultiva 100 ha teren agricol va merge la directia agricola din judetul sau si va anunta suprafata detinuta, pe baza careia va primi o adeverinta cu care va merge la o benzinarie. Subventia de 3.900 de lei va fi decontata ulterior de directia agricola.

 

„Cel mai rau este ca deconturile se fac dupa 5-6 luni, iar daca punem la socoteala dobanzile la creditele pe care le iei de la banci pentru inceperea campaniei agricole, mai pui bani de la tine", a declarat Culita Tarata, administratorul TCE 3 Brazi, care lucreaza Insula Mare a Brailei.  

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO