Masura de criza - Ministerul Agriculturii acopera 20% din cheltuielile cu motorina pentru culturile de toamna

Autor: Cristina Stoian 11.08.2009

Ministerul Agriculturii va subventiona motorina cu un leu pe litru, in limita a 39 litri/ha, pentru lucrarile agricole necesare infiintarii culturilor din aceasta toamna.

Ajutorul va fi acordat pentru o suprafata totala de 3,1 mil. ha cultivate cu grau, secara, orz, orzoaica si plante furajere, ceea ce inseamna ca bugetul total pentru acest ajutor ajunge la 120 mil. lei (28,6 mil. euro). Un fermier are nevoie de 45 de litri/ha daca utilizeaza utilaje performante si pana la 60 de litri, daca foloseste utilaje standard, ceea ce inseamna ca pentru un hectar are nevoie de pana la 204 lei, calculat la un pret al motorinei de 3,4 lei/litru. Asta inseamna ca subventia ministerului acopera doar 20% din cheltuiala producatorului. Un producator care cultiva 100 ha teren agricol va merge la directia agricola din judetul sau si va anunta suprafata detinuta, pe baza careia va primi o adeverinta cu care va merge la o benzinarie. Subventia de 3.900 de lei va fi decontata ulterior de directia agricola.

 

„Cel mai rau este ca deconturile se fac dupa 5-6 luni, iar daca punem la socoteala dobanzile la creditele pe care le iei de la banci pentru inceperea campaniei agricole, mai pui bani de la tine", a declarat Culita Tarata, administratorul TCE 3 Brazi, care lucreaza Insula Mare a Brailei.  

 

Agricultorii au primit si in aceasta primavara aceeasi subventie de 1 leu pe litrul de motorina pentru culturile de porumb sau floarea-soarelui. Pe langa aceste subventii, ministerul a anuntat ca incepand cu 16 octombrie, fermierii vor putea primi 70% din valoarea subventiilor directe la hectar din fondurile Uniunii Europene aferente 2009, care in mod normal ar fi fost acordate agricultorilor incepand cu 1 decembrie. „Subventia la hectar pentru acest an este de 116 euro/ha, dintre care 71 de euro sunt de la Uniunea Europeana, iar restul de la bugetul de stat. Din 16 octombrie, datorita presiunilor pe care ministerul agriculturii le-a facut, fermierii vor putea primi 70% din cei 71 de euro, adica 49,7 euro/ha (209 lei/ha)", a declarat Daniel Constantin, directorul general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura.

 

Agricultorii cred insa ca subventiile vor ajunge insa prea tarziu, ca de fiecare data, iar efectul lor nu se va resimti in cheltuielile agricultorilor. „Infiintarea culturilor de toamna, tot ce inseamna arat, pregatit teren, incepe de acum. Pe 16 octombrie, cand vor incepe ei acordarea platilor, campania de semanat se incheie. Este foarte tarziu, iar banii acordati sunt ineficienti", crede Marcel Cucu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).

 

Mai mult, era nevoie de subventii si pentru ingrasaminte sau seminte, potrivit specialistilor in agricultura. „Trebuia sa dea 500 de lei pentru ingrasaminte, iar pe langa motorina trebuia subventionate si semintele", este de parere Iulian Vatau, presedintele Federatiei Sindicatelor din Agricultura Agrotera din Galati.

 

Ministerul a promis primavara trecuta subventii de 400 de lei pentru ingrasaminte, dar ulterior, dupa ce producatorii de ingrasaminte si-au facut stocuri importante pentru a le oferi agricultorilor ca subventie, a anuntat ca este perceput ca ajutor de stat de catre Comisia Europeana. Nici pentru aceasta toamna ministerul nu va acorda ingrasaminte sau bani pentru acestea agricultorilor. Un alt sprijin pentru aceasta toamna este acordarea unui grant in procent de 30% din valoarea creditului agricol luat de producatori pentru infiintarea culturilor in toamna acestui an.