Eveniment

Majorarea salariilor bugetarilor vs serviciile prestate vs sistemul defect de sus

Majorarea salariilor bugetarilor vs serviciile prestate vs sistemul defect de sus

Autor: Adelina Mihai

11.04.2012, 00:06 649

Nu majoraţi salariile funcţionarilor publici!

Marius O., 34 de ani, este de profesie inginer TCM (tehnologia construcţiilor de maşini).

Plătim zeci de mii de taxe, alergăm să le plătim, stăm la cozi, iar instituţiile statului nu sunt în stare să facă o copie xerox. Acest salariu nu este justificat. Punct. Prin urmare, domnule Ungureanu, în calitatea dvs. de funcţionar public, vă solicit din calitatea mea de cetăţean-contribuabil următoarele:

1. Sub nicio formă să nu iniţiaţi vreo măsură de majorare a salariilor bugetarilor.

2. Să demaraţi de urgenţă procedurile de înfiinţare a Birourilor Unice de relaţii cu cetăţenii-contribuabili. Birouri unde cetăţeanul să depună doar documente originale şi să revină la o oră stabilită, având serviciul solicitat rezolvat.

3. Să facilitaţi de urgenţă la toate instituţiile financiare sau publice (sedii de bănci, CEC, primării, Poşta - în orice sector sau sat, chiar sedii Loteria) plata oricărei taxe sau impozit.

4. Să dispuneţi renunţarea la panourile publicitare din sediile Administraţiilor Financiare cu proiectele derulate. M-am amuzat aflând că statul român cheltuieşte sume mari de bani pentru sisteme tip "bon de ordine". Tot stat la coadă reprezintă! Obţinerea unui document sau plata unui impozit trebuie să fie simplă, banală (pe înţelesul unui copil de grădiniţă). Concluzionând, d-le Ungureanu, vă sugerez încercarea de a finanţa proiecte de infrastructură informatică cu fonduri UE pentru a facilita cetăţenilor accesul la informarea privind procedurile publice, de plată a taxelor şi impozitelor. Timpul pomenilor şi promisiunilor (minciunilor) electorale a trecut.

Nu trageţi în funcţionarii publici

Bogdan Alecu, redactor ZF:

Opinia publică a fost asediată în ultimii ani de ideea că bugetarii sunt nişte "paraziţi economici" care nu produc nimic, ci doar "toacă" banii celor care lucrează în mediul privat. Mai mult - funcţionarii publici ar fi vinovaţi şi pentru birocraţia excesivă, pentru cozile lungi de la ghişee şi pentru mai toate problemele cetăţenilor care lucrează pentru o firmă privată. Total eronat.

Nu funcţionarul de la ghişeu este responsabil pentru sistemul greoi, pentru numărul de acte cerute sau pentru drumurile care trebuie să le facă cetăţeanul înainte să se prezinte la ghişeu. Funcţionarul public, ca şi un angajat din privat, trebuie să respecte o procedură, trebuie să respecte ordinele superiorilor şi mai presus de toate, trebuie să respecte legea. Iar în fişa postului său nu include punerea în discuţie a legii, a procedurilor sau a oridinelor. Acestea vin de mai sus. De mult mai sus. Funcţionarul acesta, căruia de multe ori i se cere să aibă studii superioare, încasează acum un salariu de sub 1.000 de lei. Adică tot atât cât câştigă un începător la privat. Iar el are totuşi în spate o experienţă, studii şi ani sau zeci de ani de muncă. Şi cu toate acestea, el câştigă doar câteva sute de lei, iar cu aceşti bani nu poţi trăi decent. Cine sunt vinovaţii adevăraţi? Cei care fac sistemul.

Ce spun cititorii site-ului ZF

Petre

Sunt de acord cu totul. Sunt sătul de 3 ani să văd televiziunile plătite cum îi jelesc (doar pentru motiv electoral) numai pe bugetari. Au uitat cu totul de cei care lucrează în sectorul privat şi de unde vin banii la buget.

BTG

Şi când ne gândim că stimabilii funcţionari de stat vor să ne impună şi taxa pe autostradă de 5 euro/100km, în timp ce în Germania cu 5 euro mergi toată luna pe acea autostradă şi ei nu plătesc rovinieta + TVA +taxa auto+impozit auto+benzina+accize+tva la accize+tva la benzină etc. Domnilor guvernanţi, treziţi-vă!

Mihai

Câtă dreptate, dar din păcate tot vor mări salariile. E an electoral, adică an de aruncat cu banii. Probabil că următoarea mişcare care chiar va băga România în faliment va fi majorarea pensiilor.

Dorian

Sunt total de acord. Ajunge cu jaful contribuabilului. Până când să tot plătim pentru aceste lichele care numai sug bani şi îţi oferă în schimb 20 de minute de aşteptare, timp în care îşi sorb cu talent cafeaua?

Marin Barbu

Nu înţeleg cum puteţi să publicaţi aşa ceva. Nu neapărat funcţionarii sunt vinovaţi pentru birocraţia existentă, sistemul întreg este defect, în primul rând asta ar trebui schimbat din temelii. Cât de repede poate să încaseze un casier când la coadă sunt 100 de persoane ?

Mioara

Crudul adevăr al acestei ţări! Orice depinde de stat, iar această instituţie este o catastrofă, deci nu vă aşteptaţi să aveti parte de respect până nu reformaţi acest gigant birocratic şi până nu revizuiţi comportamentul angajaţilor dvs., domnule ministru!

Paul

Ce are salariul cu procedurile birocratice? Că altfel este elocventă povestea şi ne regăsim toţi în ea. Funcţionarii de la ghişeu nu emit legi şi hotărâri de guvern. Ei aplică procedurile stabilite de lege. Cum o fac este altă poveste, iar aspectele legate de conduită ţin mai mult de managementul organizţiiei, indiferent că este publică sau privată. Ce discută cititorul dumneavoastră sunt aspecte care ţin de elaborarea politicilor publice, simplificare administrativă, planificare strategică (alocarea de resurse pentru îndeplinirea unor obiective clare, monitorizare şi evaluarea modului de utilizare a resurselor).

Florin

O singură problemă din partea acelui bugetar care a uitat să pună ştampila (e drept de luat în calcul), dar marea problemă e din altă parte. Nu bugetarul de rând face regulile. Nu el e de vină pentru timpul pierdut pe la cozi.

Mihai

Subscriu şi eu la acest articol. Este penibil sistemul de stat, de la sistemele informatice, la cele de plată şi la atitudinea unor funcţionari. Am vrut şi eu să plătesc la ANAF nişte impozite şi singurele 2 opţiuni au fost: ori transfer bancar într-un cont, ori plata la ghişeu. Este penibil că în secolul 21 să plătesc impozitul pentru sectorul meu din Bucureşti la un bancomat care să nu aibă opţiunea de a plăti la ANAF. Sunt zeci de mii de sisteme care nu se leagă, de la cel al CNAS sau al Poliţiei, care nu are legătură cu cel din spital unde trebuie să duc o hârtie de la angajator. Este penibil, d-lor guvernanţi, plătiţi din banii mei.

Marius V

Experienţe similare au mai avut alte câteva sute de mii de contribuabili printre care şi eu. Povestea reflectă într-adevăr perfect realitatea. Mai adaug eu că cei care care stau la intrarea DRPCIV dornici să te ajute întotdeauna sunt mâna-n mâna cu funcţionari ai statului şi îţi pot rezolva într-adevăr problemele mai repede dacă decartezi. Bineînţeles că nu e mare lucru să demaşte cineva toată încrengătura de acolo însă cu siguranţă fenomenul este cunoscut şi acceptat la nivel înalt.

Alex

Eu de aceea am emigrat. ca să îi lipsesc pe respectivii funcţionari de impozitele mele şi pentru a mă lipsi pe mine de bătaia lor de joc. Prefer să plătesc din impozite şi taxe funcţionarii unui alt stat, pentru că aceştia au bun simţ şi respect.

Cezar

Nu funcţionarul public este vinovat pentru problemele dvs, ci cei care reglementează sistemul. Luaţi în calcul că peste 80% din funcţionari au studii cel puţin medii şi specializări dacă nu chiar şi facultate. Iar ei sunt plătiţi sub venitul mediu pe economie. Ei nu sunt oameni să trăiasca decent? Numai dumneavoastră să aveţi bani de Mercedes?

X

Faci o confuzie. Nu toţi bugetarii sunt funcţionari. Pentru doctori şi profesori salariile trebuie mărite. Pe tine nu te interesează asta pentru că stai în Pipera, adică ai bani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO