Eveniment

Mailat, Hergan, Valvis si Iaciu, printre castigatorii crizei

Mailat, Hergan, Valvis si Iaciu, printre castigatorii crizei
10.04.2009, 00:00 78
Antreprenorii romani au fost actorii unora dintre cele mai mari tranzactii anul trecut, in cursa de preluare a afacerilor acestora intrand fondurile de investitii straine si producatori de rang international precum Heineken si Lactalis.
Cele mai importante zece tranzactii in care au fost implicati antreprenori locali au cumulat o valoare de 700 mil. euro in 2008, potrivit Anuarului „Top Tranzactii" lansat miercuri in cadrul celei de-a treia editii a evenimentului „ZF Dinner: Secretele celor mai mari tranzactii". Virgil Mailat, Alexander Hergan, Jean Valvis si Gheorghe Iaciu sunt doar cativa dintre antreprenorii locali care au dat valoare pietei locale de fuziuni si achizitii, estimata de ZF la 10 mld. euro.
Cele mai fierbinti sectoare, dupa numarul si valoarea tranzactiilor incheiate de oamenii de afaceri romani, au fost anul trecut serviciile si bunurile de larg consum alaturi de imobiliare. Cea mai valoroasa tranzactie a fost anul trecut vanzarea producatorului Bere Mures catre Heineken, Virgil Mailat incasand in urma acestei vanzari 150 mil. euro. La scurta distanta in clasament urmeaza vanzarea centrului comercial Iris Shopping Center din cartierul bucurestean Titan detinut de Alexander Hergan, catre fondul german de investitii DEGI. Tranzactia s-a ridicat la 147 mil. euro. Pe locul al treilea se situeaza tranzactia in care a fost implicat Jean Valvis, fondatorul brandurilor Dorna, si grupul francez Lactalis, unul dintre cei mai mari producatori de lactate la nivel international. Valvis a vandut pentru 80 mil. euro grupul de firme LaDorna, unul dintre primii cinci producatori locali de lactate.
Vanzarea afacerii de curierat Cargus controlata de Augustin Plesea si Carmina Dumitrescu pentru 50 mil. euro a marcat consolidarea pozitiei pe piata locala a gigantului german DHL, care a devenit astfel lider.
Si in 2008, afacerile imobiliare au adus antreprenorilor locali printre cele mai valoroase tranzactii. Mai exact, omul de afaceri Gheorghe Iaciu a vandut fondului de investitii al companiei britanice HSBC un pachet de 50% din centrul Expo Market Doraly din zona Afumati pentru 70 de milioane de euro, in timp ce omul de afaceri Constantin Constanda a vandut catre compania elena Raptis Kavouras un lot de 1,63 hectare din Satul Francez, Bucuresti. Valoarea initiala a tranzactiei este de 68 de milioane de euro.
Dinamismul cu care anul trecut antreprenorii locali au luat parte la tranzactii se va domoli in 2009, criza financiara facandu-i pe acestia sa adopte un comportament defensiv. Limitarea accesului la finantare bancara va fi principala dificultate pe care antreprenorii locali vor trebui sa o depaseasca.
„Cu cat bancile vor intarzia mai mult reluarea creditarii, cu atat antreprenorii vor fi nevoiti sa joace cartea de aparare, acestia fiind tot mai putin dispusi sa faca achizitii in anul 2009", a spus Jean Valvis, fondatorul brandurilor Dorna.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO