Eveniment

Mai au bugetarii concediu fara plata in 2010? Guvernul spune ca nu s-a hotarat inca

Mai au bugetarii concediu fara plata in 2010? Guvernul spune ca nu s-a hotarat inca
04.01.2010, 23:18 67

Cei aproape 1,4 milioane de bugetari pot sta linistitideocamdata, deoarece Guvernul nu a discutat continuarea concediilorfara plata si anul acesta. Autoritatile nu exclud insa ca o astfelde masura sa fie aplicata in urma discutiilor care vor avea locintre Guvern si sindicate zilele acestea.

"Nu s-a pus problema trimiterii in concediu fara plata abugetarilor si anul acesta. O decizie in acest sens o poate luaMinisterul Finantelor, pentru ca acolo se face bugetul", sustineValentin Mocanu, secretar de stat in Ministerul Muncii. El spune canu se poate vorbi inca nici de o cifra exacta a numarului total deconcedieri si nici despre categoriile de salariati de la stat careisi vor pierde locurile de munca in acest an.

Ministrul finantelor Sebastian Vladescu a declarat la audiereadin Parlament pentru preluarea functiei ca sub 100.000 de bugetarivor fi concediati in 2010.

Discutiile cu privire la concediile fara plata din anul acestaau aparut dupa ce Andreea Paul Vass, consilierul pe problemeeconomice al premierului Emil Boc, a declarat ca, in 2010, Guvernuli-ar putea trimite pe bugetari in concediu fara plata pentru unanumit numar de zile lunar. "Este adevarat ca trimiterea inconcediu fara plata a bugetarilor si anul acesta este una dinmasurile alternative pe care le vom discuta, insa am facut si alterecomandari de reducere de cheltuieli cu personalul bugetar", spunePaul. Ea a mai precizat ca, spre deosebire de tarile din centrul sisud-estul Europei, Romania a intrat in 2009 cu un deficit bugetarde 5% si cu o administratie publica "mult suprapopulata".

Ministrul muncii Mihai Seitan a declarat recent ca bugetarii nuvor mai fi trimisi in concediu fara plata in 2010, intrucat aceastaa fost o masura rapida de reducere a costurilor pentru finele lui2009.

Reprezentantii Ministerului Finantelor spun ca nu existadeocamdata o cifra exacta a economiilor facute la buget din zilelede concediu fara plata pe care le-au luat bugetarii in ultimeledoua luni din 2009.

"Nu s-a discutat inca despre trimiterea in concediu fara platanici cu Fondul (FMI - n.r.), nici cu Comisia Europeana. Economiis-au facut sigur in noiembrie si decembrie, dar nu se stie inca ocifra exacta, pentru ca salariile din noiembrie apar ca plati indecembrie, iar cele din decembrie vor aparea in ianuarie",precizeaza Gheorghe Gherghina, secretar de stat in MinisterulFinantelor. Estimarile initiale indicau economii de 1 mld. lei inurma zilelor de concediu fara plata aplicate in noiembrie sidecembrie anul trecut.

Bugetarii cu salarii mai mari au stat mai putine zile inconcediu

Nici sindicalistii nu stiu daca salariatii din sistemul publicvor intra sau nu in concediu fara plata in 2010, insa in perioadaurmatoare vor avea loc o serie de discutii care vor aduceclarificari cu privire la masurile de reduceri de cost cupersonalul din administratia publica care vor fi luate in 2010. "Nue normal ca salariatii sa fie fortati sa accepte o masura detrimitere in concediu fara plata. Din pacate, exista anumiteinstitutii publice in care angajatii au fost pusi sa semneze cereride concediu fara plata contrar prevederilor Codului Muncii", spunePetru Dandea, vicepresedintele confederatiei sindicale "CartelAlfa". El nu a precizat despre ce institutii este vorba.

In ultimele doua luni ale anului trecut, bugetarii au luat 4, 6sau 8 zile de concediu fara plata, intrucat fiecare institutie afost nevoita sa isi reduca cheltuielile cu 15,5%. "In institutiilein care angajatii aveau salarii mai mari, numarul de zile deconcediu fara plata a fost mai mic. Insa ramane de vazut dacareducerea cheltuielilor cu 15% pentru fiecare institutie a fostrealizata sau nu", mai spune Dandea.

Nici presedintele Blocului National Sindical (BNS), DumitruCostin, nu stie ce masuri de reducere de cheltuieli cu personalulbugetar vor fi facute in 2010. "Nu stim absolut nimic, nici dacabugetarii vor fi trimisi in concediu fara plata anul acesta si nicicate concedieri vor fi facute", explica Costin.

Au lucrat, desi erau in concediu fara plata

Exista angajati de la stat care, desi nu au primit salariileintregi, au fost la serviciu si in zilele in care, din punct devedere legal, ar fi trebuit sa stea acasa.

"Am avut opt zile de concediu fara plata, patru in noiembrie sipatru in decembrie, dar nu am putut sa-mi iau liber pentru ca nuavea cine sa-mi tina locul. La fel s-a intamplat si in cazulcolegilor mei, pentru ca, daca am fi lipsit, fiecare din cei ramasiar fi trebuit sa lucreze mult prea mult", spune Marius F., 26 deani, agent de politie cu o vechime de patru ani. El a primit unsalariu mai mic cu 300 de lei in luna noiembrie.

Si angajatii Inspectiei Muncii au avut cate patru zile deconcediu fara plata in fiecare din noiembrie si decembrie si le-aufost reduse salariile cu 15,5% in aceasta perioada. "E prematur safacem un calcul in care sa vedem cate economii s-au facut, pentruca e prima zi de lucru de dupa vacanta", spune Eugen Tifin,purtator de cuvant in cadrul Inspectiei Muncii, institutie cu 159de angajati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO