Mai au bugetarii concediu fara plata in 2010? Guvernul spune ca nu s-a hotarat inca

Autor: Adelina Mihai 04.01.2010

Cei aproape 1,4 milioane de bugetari pot sta linistiti deocamdata, deoarece Guvernul nu a discutat continuarea concediilor fara plata si anul acesta. Autoritatile nu exclud insa ca o astfel de masura sa fie aplicata in urma discutiilor care vor avea loc intre Guvern si sindicate zilele acestea.

"Nu s-a pus problema trimiterii in concediu fara plata a bugetarilor si anul acesta. O decizie in acest sens o poate lua Ministerul Finantelor, pentru ca acolo se face bugetul", sustine Valentin Mocanu, secretar de stat in Ministerul Muncii. El spune ca nu se poate vorbi inca nici de o cifra exacta a numarului total de concedieri si nici despre categoriile de salariati de la stat care isi vor pierde locurile de munca in acest an.

Ministrul finantelor Sebastian Vladescu a declarat la audierea din Parlament pentru preluarea functiei ca sub 100.000 de bugetari vor fi concediati in 2010.

Discutiile cu privire la concediile fara plata din anul acesta au aparut dupa ce Andreea Paul Vass, consilierul pe probleme economice al premierului Emil Boc, a declarat ca, in 2010, Guvernul i-ar putea trimite pe bugetari in concediu fara plata pentru un anumit numar de zile lunar. "Este adevarat ca trimiterea in concediu fara plata a bugetarilor si anul acesta este una din masurile alternative pe care le vom discuta, insa am facut si alte recomandari de reducere de cheltuieli cu personalul bugetar", spune Paul. Ea a mai precizat ca, spre deosebire de tarile din centrul si sud-estul Europei, Romania a intrat in 2009 cu un deficit bugetar de 5% si cu o administratie publica "mult suprapopulata".

Ministrul muncii Mihai Seitan a declarat recent ca bugetarii nu vor mai fi trimisi in concediu fara plata in 2010, intrucat aceasta a fost o masura rapida de reducere a costurilor pentru finele lui 2009.

Reprezentantii Ministerului Finantelor spun ca nu exista deocamdata o cifra exacta a economiilor facute la buget din zilele de concediu fara plata pe care le-au luat bugetarii in ultimele doua luni din 2009.

"Nu s-a discutat inca despre trimiterea in concediu fara plata nici cu Fondul (FMI - n.r.), nici cu Comisia Europeana. Economii s-au facut sigur in noiembrie si decembrie, dar nu se stie inca o cifra exacta, pentru ca salariile din noiembrie apar ca plati in decembrie, iar cele din decembrie vor aparea in ianuarie", precizeaza Gheorghe Gherghina, secretar de stat in Ministerul Finantelor. Estimarile initiale indicau economii de 1 mld. lei in urma zilelor de concediu fara plata aplicate in noiembrie si decembrie anul trecut.

Bugetarii cu salarii mai mari au stat mai putine zile in concediu

Nici sindicalistii nu stiu daca salariatii din sistemul public vor intra sau nu in concediu fara plata in 2010, insa in perioada urmatoare vor avea loc o serie de discutii care vor aduce clarificari cu privire la masurile de reduceri de cost cu personalul din administratia publica care vor fi luate in 2010. "Nu e normal ca salariatii sa fie fortati sa accepte o masura de trimitere in concediu fara plata. Din pacate, exista anumite institutii publice in care angajatii au fost pusi sa semneze cereri de concediu fara plata contrar prevederilor Codului Muncii", spune Petru Dandea, vicepresedintele confederatiei sindicale "Cartel Alfa". El nu a precizat despre ce institutii este vorba.

In ultimele doua luni ale anului trecut, bugetarii au luat 4, 6 sau 8 zile de concediu fara plata, intrucat fiecare institutie a fost nevoita sa isi reduca cheltuielile cu 15,5%. "In institutiile in care angajatii aveau salarii mai mari, numarul de zile de concediu fara plata a fost mai mic. Insa ramane de vazut daca reducerea cheltuielilor cu 15% pentru fiecare institutie a fost realizata sau nu", mai spune Dandea.

Nici presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, nu stie ce masuri de reducere de cheltuieli cu personalul bugetar vor fi facute in 2010. "Nu stim absolut nimic, nici daca bugetarii vor fi trimisi in concediu fara plata anul acesta si nici cate concedieri vor fi facute", explica Costin.

Au lucrat, desi erau in concediu fara plata

Exista angajati de la stat care, desi nu au primit salariile intregi, au fost la serviciu si in zilele in care, din punct de vedere legal, ar fi trebuit sa stea acasa.

"Am avut opt zile de concediu fara plata, patru in noiembrie si patru in decembrie, dar nu am putut sa-mi iau liber pentru ca nu avea cine sa-mi tina locul. La fel s-a intamplat si in cazul colegilor mei, pentru ca, daca am fi lipsit, fiecare din cei ramasi ar fi trebuit sa lucreze mult prea mult", spune Marius F., 26 de ani, agent de politie cu o vechime de patru ani. El a primit un salariu mai mic cu 300 de lei in luna noiembrie.

Si angajatii Inspectiei Muncii au avut cate patru zile de concediu fara plata in fiecare din noiembrie si decembrie si le-au fost reduse salariile cu 15,5% in aceasta perioada. "E prematur sa facem un calcul in care sa vedem cate economii s-au facut, pentru ca e prima zi de lucru de dupa vacanta", spune Eugen Tifin, purtator de cuvant in cadrul Inspectiei Muncii, institutie cu 159 de angajati.