Eveniment

Luptă la cuţite în Polonia: Fostul ministru adjunct de externe al Poloniei a fost arestat

Luptă la cuţite în Polonia: Fostul ministru adjunct de...

Autor: Ştefan Stan

18.01.2024, 17:02 293

Fostul ministru adjunct de externe al Poloniei a fost arestat în legătură cu un scandal de fraudă cu vize care a subminat administraţia anterioară de dreapta şi a ajutat coaliţia lui Donald Tusk să câştige alegerile din octombrie, scrie FT. 

Reţinerea lui Piotr Wawrzyk, anunţată miercuri de biroul central anticorupţie al ţării, va adânci ruptura dintre noul prim-ministru Tusk şi politicienii din opoziţie din fosta administraţie Lege şi Justiţie (PiS), care susţin că Tusk a lansat o vânătoare de vrăjitoare politică împotriva PiS.

Tusk a declarat că revenirea Poloniei la o poziţie mai liberală şi pro-UE a necesitat urmărirea înalţilor funcţionari PiS suspectaţi de infracţiuni care variază de la fraudă şi deturnare de fonduri până la abuzuri neconstituţionale de putere în cei opt ani în care partidul lor a guvernat.

După izbucnirea scandalului vizelor în septembrie, guvernul PiS l-a concediat pe Wawrzyk şi a deschis o anchetă privind o presupusă reţea care implică oficiali din ministerul de externe care au vândut vize poloneze pe bani prin intermediul consulatelor din întreaga lume.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO