Eveniment

Lipsa de infrastructură faţă în faţă cu accidentul de la 2 Mai: Ionuţ Ciurea, Pro Infrastructură: „Pietonii sunt foarte expuşi. Soluţii există: se puteau amenaja trotuare, se putea lărgi drumul, se putea introduce transport public decent astfel încât oamenii să nu mai fie nevoiţi să circule pe jos. Statul trebuia să acţioneze“

Ionuţ Ciurea, preşedintele Asociaţiei Pro Infrastructură:
Soluţii există: se puteau amenaja trotuare, se putea lărgi drumul, se putea introduce transport public decent astfel încât oamenii să nu mai fie nevoiţi să circule pe jos. Statul trebuia să acţioneze.

Ionuţ Ciurea, preşedintele Asociaţiei Pro Infrastructură: Soluţii există: se puteau amenaja trotuare, se putea lărgi drumul, se putea introduce transport public decent astfel încât oamenii să nu mai fie nevoiţi să circule pe jos. Statul trebuia să acţioneze.

Autor: Alina-Elena Vasiliu

23.08.2023, 17:40 121

♦ Weekendul trecut, doi tineri şi-au pierdut viaţa în localitatea 2 Mai, după ce au fost loviţi în plin de o maşină condusă de un şofer care consumase droguri.

Lipsa amenajării urbanistice cores­punzătoare, o problemă vizibilă în toate judeţele României, a pus şi ea umărul la tragedia care a dus, în weekend, la decesul celor doi tineri care au fost spulberaţi de o maşină în localitatea 2 Mai.

Absenţa unui trotuar pe care pietonii să poată circula în siguranţă pe drumul dintre 2 Mai şi Vama Veche, o zonă intens tranzitată mai ales de turişti în sezonul estival, a favorizat producerea accidentului fatal, iar la baza acestei probleme stă, încă o dată, indolenţa autorităţilor.

Ziarul Financiar a transmis luni dimineaţă către Primăria Limanu, de care aparţine localitatea 2 Mai, şi către CNAIR (Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere) o solicitare în care a întrebat ce investiţii au fost făcute în ultimii ani pentru amenajarea şi pavarea de trotuare în localitatea 2 Mai şi pe drumul către Vama Veche. Până la închiderea ediţiei, nimeni nu a răspuns solicitării.

Potrivit datelor din presa locală, încă de acum mai bine de zece ani s-a pus în discuţie amenajarea trotuarelor pe strada principală a localităţilor 2 Mai şi Vama Veche, pe ambele sensuri de drum.

„Amenajarea acestora este un lucru firesc, ultima dată astfel de lucrări s-au făcut în urmă cu 30-40 de ani“, spunea primarul de atunci. Zece ani mai târziu, nimic nu s-a schimbat.

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului din 2021, în Vama Veche funcţionau 33 de firme în domeniul hotelier (cod CAEN 5510 - hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare), iar în 2 Mai funcţionau 24 de firme.

În 2022, în comuna Limanu – care are în administrare localităţile Vama Veche, 2 Mai, Hagieni şi Limanu – s-au înregistrat, potrivit plat­formei Tempo a Institutului Naţional de Statistică, peste 38.000 de turişti.

Toate aceste zeci de mii de turişti veniţi să se cazeze în aceste spaţii nu au fost un motiv suficient pentru autorităţi să se implice în amenajarea unei infrastructuri minimale pentru siguranţa circulaţiei.

„Statul, prin administratorul drumului, trebuie să ia respon­sabilitatea în mână şi să facă drumul cât mai sigur atât pentru şoferi, cât şi pentru pietoni. Se circulă cu viteză, iar pietonii sunt foarte expuşi. Soluţii există: se puteau amenaja trotuare, se putea lărgi drumul, se putea introduce transport public decent astfel încât oamenii să nu mai fie nevoiţi să circule pe jos. Statul trebuia să acţioneze“, a spus Ionuţ Ciurea, preşedintele Asociaţiei Pro Infra­structură. El mai spune că staţiunile au fost amenajate pe vremea când nici numărul de maşini, nici numărul de turişti nu erau la fel de mari ca astăzi, însă, odată cu dezvoltarea lor, se impune adaptarea la noile condiţii. „Dacă administratorul drumului observă că este o problemă locală, poate face un parteneriat cu autorităţile judeţene sau cu primăria pentru a găsi soluţii astfel încât oamenii să aibă variante. Fă-i omului trotuar, pune-l în siguranţă!“, a adăugat Ionuţ Ciurea.

Weekendul trecut, doi tineri şi-au pierdut viaţa în localitatea 2 Mai, după ce au fost loviţi în plin de o maşină condusă de un şofer care consumase droguri.


În 2022, în comuna Limanu – care are în administrare localităţile Vama Veche, 2 Mai, Hagieni şi Limanu – s-au înregistrat, potrivit platformei Tempo a Institutului Naţional de Statistică,

peste 38.000 de turişti.

Toate aceste zeci de mii de turişti veniţi să se cazeze în aceste spaţii nu au fost un motiv suficient pentru autorităţi să se implice în amenajarea unei infrastructuri minimale pentru siguranţa circulaţiei.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO