Eveniment

Liberalii se opun proiectului guvernului de majorare a impozitului pe chirii

Liberalii se opun proiectului guvernului de majorare a...

Autor: Mediafax

08.08.2013, 21:29 395

Un al doilea lider liberal - prim-vicepreşedintele PNL Klaus Iohannis - s-a exprimat public în ultimele zile împotriva proiectului anunţat de guvern în draftul scrisorii de intenţie ce va fi adresată FMI în vederea încheierii unui nou acord stand-by de majorare a impozitului pe chirii. Primul care a criticat deschis acest proiect a fost Călin Popescu-Tăriceanu, fostul premier.

„O să discutăm această chestiune în partid şi vom avea o poziţie. Deocamdată, nu este nicio propunere de majorare a taxelor, este o intenţie declarată în scrisoarea dată FMI-ului. De acolo până la a o pune în practică, este cale lungă. Vom vedea. În general, nu este momentul (majorării impozitului pe chirii - n.r). În particular, vom vedea“, a declarat ieri Iohannis.

Intenţia de majorare a impozitelor nu poate fi pusă în practică fără acordul liberalilor, partenerii de guvernare ai PSD. Cu o zi înainte, Ministerul Sănătăţii, condus de liberalul Eugen Nicolăescu, susţinuse că nu a avansat nicio propunere de extindere a bazei de impozitare pentru CASS şi la cei care obţin venituri din chirii.

Pentru liberali povestea este mai complicată. Miercuri Ministerul Finanţelor a susţinut că introducerea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru veniturile obţinute din chirii de către persoanele fizice, prevăzută în noua scrisoare cu FMI, reprezintă doar un prim pas pentru ca aceste contribuţii să fie plătite de persoanele care obţin venituri din altă sursă decât salariul. Iar Ministerul Finanţelor este condus de liberalul Daniel Chiţoiu.

Marţi Călin Popescu Tăriceanu criticase măsura care ar urma să fie promovată de guvern de majorare a impozitelor pe veniturile din chirii. „Mi se pare o greşeală, o gravă eroare de politică fiscală să se supraimpoziteze aceste proprietăţi care joacă un rol de protecţie socială într-o economie de piaţă. În loc ca persoanele care eventual sunt în vârstă să aştepte cu mâna întinsă la diferite ajutoare din partea statului, ele pot obţine un venit suplimentar prin închirierea unei proprietăţi pe care o au şi în felul acesta statul nu mai are niciun fel de sarcină suplimentară cu acele persoane“, a declarat Tăriceanu.

Autorităţile române au convenit la finele lunii iulie cu FMI şi Comisia Europeană un acord preventiv pe doi ani care va totaliza 4 miliarde euro, sumă împărţită egal de cele două instituţii financiare internaţionale, acordul stand-by urmând să fie discutat de boardul FMI în toamnă. În draftul scrisorii de intenţie apare precizarea că guvernul va extinde CASS şi la persoanele care obţin venituri din chirii.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.08.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO