Eveniment

La suprafaţă economia germană arată bine. Ce se întâmplă dedesubt nelinişteşte

Unu din trei copii din Berlin depinde de ajutoarele sociale date de statul german. Foto: Hepta

Unu din trei copii din Berlin depinde de ajutoarele sociale date de statul german. Foto: Hepta

Autor: Bogdan Cojocaru

01.06.2016, 00:06 3031

Niciodată după reuni­ficarea ţării rata şomajului din Germania n-a fost mai redusă ca în luna mai, în pofida numărului uriaş de refugiaţi care au intrat în ţară în ultimul an.

În teorie, recordul ar în­semna că pia­ţa muncii este solidă, că aceasta va stimula con­sumul şi creş­terea econo­mică şi în cele din urmă crearea a şi mai multor locuri de muncă.

Recordul are şi o faţă ascunsă, mai sumbră: unu din şapte copii din Ger­mania depinde de ajutoare sociale. În Berlin unu din trei copii se găseşte în această situaţie, iar proble­ma este asociată tocmai cu un stres pe piaţa muncii, cu locuri de muncă prea puţine şi cu salariile mici.

Alte statistici suge­rează că economia ger­mană, cea mai mare din Europa, încă nu şi-a găsit o cale sigură către revenire. Vân­zările de retail au con-tinuat să scadă în aprilie, în mai creşterea preţurilor a fost zero, un ritm care nu oferă siguranţa că deflaţia este lăsată în urmă (în luna anterioară creşterea preţu-rilor a fost negativă), iar economia a ieşit din topul celor mai competitive 10 economii ale lumii.  Anul trecut, 1,54 de mi­lioane de copii germani cu vârste mai mici de 15 ani erau dependenţi de banii veniţi prin Hartz IV, programul de bază pentru plata aju­toarelor de şomaj de către stat, scrie TheLocal.de. Numărul este cu 2% mai mare decât în 2014.

Cifrele au fost pu­blicate după ce Sabine Zim­­­mermann, parla­men­tar al Partidului de Stânga, le-a cerut de la Agenţia Fe­derală a Forţei de Muncă având în vedere ziua inter­na­ţională a co­pilului (1 iunie).

„Numărul mare de oameni care trăiesc din ajutoare sociale şi care au copii reflectă tensiunile de pe piaţa muncii din multe regiuni în care sunt mult prea puţine locuri de muncă, iar salariile sunt prea mici“, a explicat Zimmermann. Cifrele, un indicator al sărăciei în rândul copiilor, arată diferenţe drastice între regiuni şi mai ales între est şi vest.

Hartz IV a fost introdus în 2004 pentru a înlocui vechiul sistem de ajutoare pentru şomerii pe termen lung. Prin acest program statul plăteşte 404 euro pe lună fiecărui adult şi o sumă mai mică pentru alţI membri ai familiei. Partidul de stânga, succesorul partidului comunist est-german, şi-a stabilit ca principal obiectiv politic retragerea Hartz IV.

„Actualul sistem nu împiedică creşterea sărăciei în rândul copiilor. Din contră, copiii familiilor din clasa de mijloc încă primesc mai mult sprijin guvernamental decât copiii familiilor dependente de Hartz IV“, se arată într-un comunicat al unei coaliţii de organizaţii de caritate.

Tot datele oficiale arată că economia a creat 80.000 de locuri de muncă în mai, iar numărul şomerilor s-a diminuat la 2,664 milioane. Rata nominală a şomajului s-a redus de la 6,3% la 6%, cel mai scăzut nivel de după reunificarea ţării, în 1990. Noul record vine după ce economia a crescut cu 0,7% în primul trimestru.

Frank-Jürgen Weise, preşedintele Agenţiei pentru Forţa de Muncă, crede că tendinţa va continua tot restul anului datorită numărului în creştere de posturi libere, notează Deutsche Welle.

În ceea ce priveşte vânzările de retail, acestea au scăzut cu 0,9% în aprilie faţă de luna anterioară, când s-au redus cu 1,1%. Trendul este îngrijorător deoarece semnalizează reducerea forţei consumului, unul din principalele motoare de creştere ale economiei germane, scrie Financial Times. Totuşi, analiştii privesc cu prudenţă acest indicator deoarece este unul volatil şi adesea revizuit.

Apoi, într-un clasament al competitivitaţii – realizat pe baza analizării capacitaţii ţărilor de a crea şi menţine un mediu în care companiile pot concura - realizat anual de şcoala elveţiană de afaceri IMD, economia germană a coborât de pe locul 10 pe 12.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO