Eveniment

Jucătorii străini de pe Bursă îşi pun speranţa în fondurile UE

Autor: Roxana Pricop

04.10.2010, 23:55 16

Investitorii străini prezenţi pe pia­ţa locală de capital suntrezervaţi în privinţa perspectivelor economice ale României,estimând o scădere a eco­no­miei de 1,9% în acest an, în condiţiileîn care principalele temeri ale acestora sunt legate de deficitulbugetar şi da­to­ria publică.

"Cât de sustenabil este deficitul bugetar şi pon­derea datorieipublice în Produsul Intern Brut sunt principalele noastre te­meri,dar şi priorităţi pen­tru guvernanţii locali. Teoretic, ab­sorb­ţiafondurilor europene ar trebui să reducă din temerile investitorilorfa­ţă de dezechilibrele macroeconomice şi structurale aleRomâniei", a spus Peter Mars, director de investiţii la companiaolandeză Middle Europe Invest­ments (MEI), care administreazăin­vestiţii de circa 13 mil. euro la BVB.

Analiştii băncii daneze de investiţii Saxo Bank, specializată înplasamente valutare, cred că instabilitatea politică ar putea săafecteze evoluţia monedei naţionale. "Leu este în con­tinuareperceput ca un activ riscant de către in­ves­titorii străini dincau­za contextului poli­tic volatil. Ne aşteptăm ca leul să închidăacest an la un nivel de 4,33 fa­ţă de euro", a afirmat ChristianTegllund Bla­abjerg, market strategist al Saxo Bank. El întocmeşterapoarte de analiză pe care investitorii străini le consultă atuncicând iau în calcul o investiţie pe una dintre pieţele dinregiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO