Jucătorii străini de pe Bursă îşi pun speranţa în fondurile UE

Autor: Roxana Pricop 04.10.2010

Investitorii străini prezenţi pe pia­ţa locală de capital sunt rezervaţi în privinţa perspectivelor economice ale României, estimând o scădere a eco­no­miei de 1,9% în acest an, în condiţiile în care principalele temeri ale acestora sunt legate de deficitul bugetar şi da­to­ria publică.

"Cât de sustenabil este deficitul bugetar şi pon­derea datoriei publice în Produsul Intern Brut sunt principalele noastre te­meri, dar şi priorităţi pen­tru guvernanţii locali. Teoretic, ab­sorb­ţia fondurilor europene ar trebui să reducă din temerile investitorilor fa­ţă de dezechilibrele macroeconomice şi structurale ale României", a spus Peter Mars, director de investiţii la compania olandeză Middle Europe Invest­ments (MEI), care administrează in­vestiţii de circa 13 mil. euro la BVB.

Analiştii băncii daneze de investiţii Saxo Bank, specializată în plasamente valutare, cred că instabilitatea politică ar putea să afecteze evoluţia monedei naţionale. "Leu este în con­tinuare perceput ca un activ riscant de către in­ves­titorii străini din cau­za contextului poli­tic volatil. Ne aşteptăm ca leul să închidă acest an la un nivel de 4,33 fa­ţă de euro", a afirmat Christian Tegllund Bla­abjerg, market strategist al Saxo Bank. El întocmeşte rapoarte de analiză pe care investitorii străini le consultă atunci când iau în calcul o investiţie pe una dintre pieţele din regiune.