Eveniment

Isărescu: Excesul de lichiditate este concentrat la 4-5 bănci, reticente în a da fonduri altor bănci

Autor: Alexandra Chelu

07.02.2011, 13:09 24

Excesul de lichiditate de pe piaţa monetară este concentrat la4-5 bănci, care sunt reticente în a da fonduri altor instituţii decredit, dar această situaţie se va rezolva în timp, a declarat,luni, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, informează Mediafax Business.

"Situaţia de pe piaţa monetară se va îmbunătăţi, în sensul călichiditatea pe care băncile o au în prezent într-un relativ excesva fi utilizată. Să ştiţi că (excesul de lichiditate - n.r.) nuapare la nivelul tuturor băncilor şi mai reflectă o altădisfuncţionalitate, că băncile între ele sunt reticente. Acestnivel de lichiditate este concentrat cam la 4-5 bănci. Probabil căau avut rezerve în a extinde excesul lor de lichiditate cătrebăncile care aveau relativ deficit. Credem că acest lucru se varezolva în timp", a spus Isărescu, în cadrul unei conferinţeorganizată pentru prezentarea Raportului trimestrial asuprainflaţiei.

El a menţionat că dobânzile se vor consolida în jurul dobânziide politică monetară, "probabil mai jos".

"Vom îmbunătăţi accesul băncilor la lichiditate, inclusiv prinoperaţiuni de refinanţare ale BNR. Suntem deocamdată în poziţia dedebitor, aşa cu sume mici, dar pe măsură ce băncile vor reluacreditarea, această poziţie se va disipa", a spus Isărescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO