Eveniment

Ionuţ Simion, PwC: Nivelul scăzut al încasărilor bugetare şi creşterea cheltuielilor statului pun presiuni şi limitează rolul politicii fiscal-bugetare în stimularea creşterii economice

Prognozele analiştilor pentru economia României indică o încetinire a ritmului de creştere pentru anul în curs faţă de anii anteriori, în linie cu tendinţa economiei globale. În acest context, un cadru legislativ stabil şi predictabil, precum şi investiţii publice, mai ales în infrastructura fizică, ar putea contribui la activitatea economică, potrivit lui Ionuţ Simion, country managing partner, PwC România. 

„Din păcate, nivelul scăzut al încasărilor bugetare ca pondere în PIB şi ritmul alert de majorare a cheltuielilor curente ale statului pun presiuni şi limitează rolul politicii fiscal-bugetare în stimularea creşterii economice“, spune Ionuţ Simion. 

El apreciază că atât în 2020, dar mai ales în anii următori, ar trebui să aibă loc o consolidare a finanţelor publice prin îmbunătăţirea colectării taxelor şi recalibrarea cheltuielilor publice pentru a crea un climat investiţional favorabil. 

Estimările PwC indică un ritm de creştere modest, de circa 3,4%, pentru economia globală, comparativ cu media pe termen lung a secolului 21, de 3,8% pe an. În acelaşi timp, previziunile instituţiei arată că economia globală va avansa din inerţie, în 2020, atâta timp cât tensiunile comerciale continuă să creeze provocări. 

Cu toate acestea, este de aşteptat ca serviciile să rămână unul dintre punctele forte pentru comerţul global, valoarea totală a exporturilor de servicii la nivel global fiind prognozată să atingă un record de 7 trilioane de dolari în 2020. 

„Globalizarea a fost o caracteristică definitorie a economiei globale încă din anii ’70. Cu toate acestea, volumul global de mărfuri tranzacţionate a încetinit dramatic şi chiar a stagnat în 2019. Având în vedere desfiinţarea efectivă a mecanismului de soluţionare a litigiilor din cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului în luna decembrie, ne putem aştepta la momente mai dificile pentru comerţul mondial“, spune Barret Kupelian, economist-şef, PwC Marea Britanie.

Conform scenariului de bază, prognoza PwC este că toate economiile mari vor creşte în 2020. Activitatea economică a SUA se va extinde cu aproximativ 2%, în linie cu rata sa potenţială de creştere. 

Zona euro va avea un ritm de creştere de aproximativ 1%. Germania şi alte economii sensibile la fluxurile comerciale globale vor deveni mai dependente de consumul intern ca sursă de creştere, în loc de exporturi şi investiţii nete. 

Dintre economiile emergente, cea a Chinei ar putea avansa cu mai puţin de 6%. Conform ultimelor estimări ale FMI, 2019 a fost anul în care India a depăşit Marea Britanie şi Franţa, devenind a cincea cea mai mare economie a lumii. Dacă va menţine această tendinţă, India va depăşi Germania până în 2025 şi Japonia înainte de 2030, urmând să ajungă a treia economie a lumii după SUA şi China. 

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.