Eveniment

Iodura de potasiu a ajuns cel mai căutat medicament

Iodura de potasiu a ajuns cel mai căutat medicament

„Nu avem iodid (iodură de potasiu - n.r.). Oamenii cer. Degeaba. Depozitele sunt goale. Am făcut din nou cerere“, spune o farmacistă

Autor: Elvira Gheorghita - Mediafax

21.03.2011, 23:51 123

Românii caută insistent iodura de potasiu care le-ar asiguraconfort în cazul în care radiaţiile din Japonia ar ajunge în ţară,farmaciştii lansează comenzi numeroase depozitelor intuind oafacere profitabilă, dar autorităţile încearcă să calmeze spiritelesusţinând că nu sunt motive de îngrijorare.

În ultima perioadă, tot mai mulţi români au început să batăcontinuu drumul la farmacii, în speranţa că vor găsi pastilele deiodură de potasiu care i-ar proteja de efectul radiaţiilor dinJaponia, dacă acestea ar ajunge în România.

Farmaciştii sunt însă în imposibilitatea de a satisfacecererile, cel puţin din punctul de vedere economic.

"Avem cereri, dar degeaba. Pentru noi ar fi fost bine să putemlua aceste pastile, pentru că ne-ar creşte vânzările, dardepozitele sunt goale. Nu ne-au trimis nimic. Există iodură depotasiu numai la Cernavodă", a spus un farmacist, angajat allanţului Sensiblu. Tot el adaugă însă că nu este cazul ca oameniisă ia acum aceste pastile.

O situaţie similară este remarcată şi în farmaciile din lanţulCatena. "Nu avem iodid (iodură de potasiu - n.r.). Oamenii cer.Degeaba. Depozitele sunt goale. Am făcut din nou cerere", a spus,de asemenea, o farmacistă. O altă farmacie, un răspuns similar.

Nu vom avea până când nu va hotărî Guvernul. Degeaba facemcomenzi. Depozitele sunt goale. Oamenii vin, întreabă şi pleacănemulţumiţi. De patru ani nu am mai primit aceste pastile. Nici nule-am mai cerut", afirmă o farmacistă de la Santefarm.

Deşi autorităţile susţin în ultima perioadă că nu sunt motive deîngrijorare pentru sănătatea românilor în urma fenomenelor produseîn Japonia, oamenii ar vrea să facă o mică provizie, chiar dacă nuştiu cum să folosească aceste pastile şi nici care sunt efecteleadverse.

Ministerul Sănătăţii anunţa săptămâna trecută că va analizaoportunitatea unui import de iodură de potasiu şi că acest produspoate fi găsit numai în zona centralei de la Cernavodă şi laPrefectura din oraş. Ministerul a reluat luni aceste asigurări, dedata aceasta citând dintr-o informare privind procedura deprotecţie preventivă a populaţiei cu iodură de potasiu, în caz deexpunere colectivă la risc, pe care ministrul Cseke Attila aprezentat-o Guvernului. Ministerul sublinia că România nu esteafectată de creşteri ale radiaţiilor cu provenienţă dinJaponia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO