Eveniment

Investitorii straini cer legislatie fiscala de relansare economica si mentinerea impozitelor

18.10.2009, 23:20 25

Majorarea cotei unice si a TVA ar avea efecte negative asupramediului privat, fiind necesara introducerea unei legislatiifiscale de relansare economica care sa permita inclusiv negociereadirecta a impozitelor cu Fiscul si declararea voluntara aobligatiilor reale, considera reprezentantii investitorilorstraini.

"In contextul economic actual, este necesara concentrareaeforturilor autoritatilor nu atat pe modificarea cotelor deimpunere, masura ce ar putea avea efecte negative asupra mediuluiprivat, cat pe identificarea unor modalitati alternative decrestere a veniturilor la bugetul de stat. Introducerea cotei unicede impozit a fost un pas foarte important in atragereainvestitiilor", apreciaza Serban Toader, responsabil pe axa defiscalitate in cadrul Consiliului Investitorilor Straini (CIS) sisenior partner al KPMG.

In opinia reprezentantilor investitorilor straini, mentinereaunei stabilitati in domeniul fiscal trebuie sa fie un obiectiv fermal autoritatilor, pentru a asigura un mediu legislativ stabil insituatia actuala, acesta reprezentand elementul cheie prin careRomania continua sa atraga noi investitii.

Toader sustine necesitatea elaborarii unei strategii fiscalecoerente pe termen mediu si lung cu masuri de relansare a economieicare sa aiba ca scop atat cresterea veniturilor bugetare, cat sisustinerea mediului de afaceri. "Luarea unor decizii cu influentepe termen scurt, fara a se cuantifica impactul pe termen mediu silung, e ca si cum ai lua medicamente sa scapi de raceala si pestedoua zile te-ai imbolnavit de inima."

Alternativele sugerate pentru a aduce mai multi bani la bugetsunt eficientizarea sistemului de colectare a taxelor si largireabazei de impozitare prin identificarea si reducerea evaziuniifiscale. Totodata, cresterea rolului de prevenire si de conformarefiscala pe care trebuie sa-l aiba autoritatile fiscale reprezintaalt factor cu impact asupra veniturilor bugetare. Potrivit luiShachar Shaine, presedintele CIS, autoritatile ar trebui sa seorienteze catre eficientizarea cheltuielilor bugetare, dar si spreatragerea fondurilor europene pentru infrastructura.

CIS considera ca este necesara fluidizarea procesului desolutionare a particularitatilor care apar in aplicarea legislatieiactuale, prin adoptarea in timp util a actelor normative siurmarirea aplicarii principiului responsabilitatii fiscale.

Investitorii straini sustin si necesitatea unei mai bunetransparente decizionale, precum si imbunatatirea parteneriatuluidintre autoritati si contribuabili printr-un dialog permanent sireal cu mediul privat. Obiectivul ar trebui sa fie incurajarea siprotejarea mediului de afaceri, in special a contribuabililor careau un grad ridicat de conformare fiscala si inasprirea sanctiunilorpentru neplata si evaziune fiscala.

Normele de aplicare a Codului fiscalintarzie

Noile modificari ale Codului fiscal ce vor intra in vigoare din2010, legate in principal de TVA si accize, nu au inca norme deaplicare.

"In absenta legislatiei secundare, contribuabilii sunt inimposibilitatea de a-si planifica activitatile astfel incat sa fiein conformitate cu noul Cod fiscal", a spus Toader.

Consiliul Investitorilor Straini a fost infiintat in 1997 sicuprinde cei mai importanti investitori straini din Romania, avand110 companii membre.

Ce vor investitorii

  • Mentinerea cotei unice si a TVA
  • Stabilitate fiscala
  • Eficientizarea colectarii taxelor
  • Reducerea evaziunii fiscale
  • Strategie fiscala coerenta

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO