Investitorii straini cer legislatie fiscala de relansare economica si mentinerea impozitelor

Autor: Claudia Medrega 18.10.2009

Majorarea cotei unice si a TVA ar avea efecte negative asupra mediului privat, fiind necesara introducerea unei legislatii fiscale de relansare economica care sa permita inclusiv negocierea directa a impozitelor cu Fiscul si declararea voluntara a obligatiilor reale, considera reprezentantii investitorilor straini.

"In contextul economic actual, este necesara concentrarea eforturilor autoritatilor nu atat pe modificarea cotelor de impunere, masura ce ar putea avea efecte negative asupra mediului privat, cat pe identificarea unor modalitati alternative de crestere a veniturilor la bugetul de stat. Introducerea cotei unice de impozit a fost un pas foarte important in atragerea investitiilor", apreciaza Serban Toader, responsabil pe axa de fiscalitate in cadrul Consiliului Investitorilor Straini (CIS) si senior partner al KPMG.

In opinia reprezentantilor investitorilor straini, mentinerea unei stabilitati in domeniul fiscal trebuie sa fie un obiectiv ferm al autoritatilor, pentru a asigura un mediu legislativ stabil in situatia actuala, acesta reprezentand elementul cheie prin care Romania continua sa atraga noi investitii.

Toader sustine necesitatea elaborarii unei strategii fiscale coerente pe termen mediu si lung cu masuri de relansare a economiei care sa aiba ca scop atat cresterea veniturilor bugetare, cat si sustinerea mediului de afaceri. "Luarea unor decizii cu influente pe termen scurt, fara a se cuantifica impactul pe termen mediu si lung, e ca si cum ai lua medicamente sa scapi de raceala si peste doua zile te-ai imbolnavit de inima."

Alternativele sugerate pentru a aduce mai multi bani la buget sunt eficientizarea sistemului de colectare a taxelor si largirea bazei de impozitare prin identificarea si reducerea evaziunii fiscale. Totodata, cresterea rolului de prevenire si de conformare fiscala pe care trebuie sa-l aiba autoritatile fiscale reprezinta alt factor cu impact asupra veniturilor bugetare. Potrivit lui Shachar Shaine, presedintele CIS, autoritatile ar trebui sa se orienteze catre eficientizarea cheltuielilor bugetare, dar si spre atragerea fondurilor europene pentru infrastructura.

CIS considera ca este necesara fluidizarea procesului de solutionare a particularitatilor care apar in aplicarea legislatiei actuale, prin adoptarea in timp util a actelor normative si urmarirea aplicarii principiului responsabilitatii fiscale.

Investitorii straini sustin si necesitatea unei mai bune transparente decizionale, precum si imbunatatirea parteneriatului dintre autoritati si contribuabili printr-un dialog permanent si real cu mediul privat. Obiectivul ar trebui sa fie incurajarea si protejarea mediului de afaceri, in special a contribuabililor care au un grad ridicat de conformare fiscala si inasprirea sanctiunilor pentru neplata si evaziune fiscala.

Normele de aplicare a Codului fiscal intarzie

Noile modificari ale Codului fiscal ce vor intra in vigoare din 2010, legate in principal de TVA si accize, nu au inca norme de aplicare.

"In absenta legislatiei secundare, contribuabilii sunt in imposibilitatea de a-si planifica activitatile astfel incat sa fie in conformitate cu noul Cod fiscal", a spus Toader.

Consiliul Investitorilor Straini a fost infiintat in 1997 si cuprinde cei mai importanti investitori straini din Romania, avand 110 companii membre.

Ce vor investitorii