Eveniment

Investitorii austrieci văd oportunităţi de fuziuni şi achiziţii în România

Autor: Claudia Medrega

13.09.2010, 23:04 33

România este pe calea cea bună şi rămâne o piaţă atractivăpentru investitorii austrieci având în vedere cererea uriaşă dindiverse domenii, energia fiind unul dintre sectoarele de interes,consideră Christoph Leitl, preşedinte al Camerei Federale de Comerţa Austriei.

"România este o piaţă atractivă pentru investitorii austrieci.Anul viitor vedem posibilă redresarea economiei, dar mai atractivpentru investitorii străini este cererea viitoare în toatesectoarele, care în România este uriaşă, cum ar fi îninfrastructură, energie sau bunuri de consum. Şi nu uitaţiserviciile", a spus Leitl într-un interviu acordat ZF.

El a precizat că investiţiile companiilor austriece în Românias-au ridicat în 2009 la 500 de milioane de euro, nivel care s-arputea menţine în acest an şi care ar putea fi depăşit în 2011, încondiţiile revenirii economiei pe creştere.

Preşedintele Camerei Federale de Comerţ a Austriei a afirmat cădeşi ultimii ani au fost dificili, niciuna dintre companiileaustriece nu a părăsit România.

Austria este principalul investitor străin din România, undesunt înregistrate peste 5.800 de firme cu capital austriac.

"Companiile austriece investesc în proiecte concrete, viabile.Analizează fiecare proiect şi, dacă sunt interesate, îl finanţează.Nu speculează, ci investesc", a spus Leitl, precizând că inclusivfilialele locale ale băncilor austriece "au făcut treabă bună" înRomânia.

Aproape 40% din activele din sistemul bancar românesc şi 17% dincapitalul investit apar­ţin grupurilor austriece. Erste -acţionarul majoritar al BCR, cea mai mare bancă locală după active,şi Raiffeisen International sunt două dintre cele mai mari bănciaustriece prezente pe piaţa locală.

În opinia lui Leitl, cel mai mare risc pentru România ar fi sănu atragă fondurile europene care îi sunt oferite de UE. "Depindede România. Noi, în Austria, fiecare euro pe care putem să-l luămde la Uniunea European îl luăm. Dacă banii vă sunt oferiţi,luaţi-i."

Leitl a criticat lipsa de profesionalism a autorităţilor cuprivire la atragerea fondurilor europene în ciuda cererii ridicateşi proiectelor existente. Preşedintele Camerei Federale de Comerţ aAustriei a precizat că guvernele din toate ţările trebuie săexplice populaţiei măsurile pe care le iau, chiar dacă în unelecazuri sunt nepopulare. "Este nevoie de mult curaj al guvernelor,inclusiv în România, şi de comunicare cu populaţia."

Care sunt problemele pentru investitoriistrăini

Firma de consultanţă fiscală, financiară şi de auditLeitnerLeitner consideră că una dintre cele mai frecvente problemecu care se confruntă investitorii germani, austrieci şi elveţieniîn România este falimentul partenerilor de afaceri locali din cauzacrizei.

Rigiditatea crescută a autorităţilor fiscale în ceea ce priveştecolectarea banilor şi lipsa de consiliere a managementului local cuprivire la finanţe şi lichidităţi sunt alte probleme cu care seconfruntă clienţii din portofoliul firmei.

Printre recomandările LeitnerLeitner oferite clienţilor încondiţiile economice actuale se numără optimizarea structuriifiscale, a costurilor şi a raportărilor şi revizuirea situaţiilorfinanciare ale subsidiarelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO