Investitorii austrieci văd oportunităţi de fuziuni şi achiziţii în România

Autor: Claudia Medrega 13.09.2010

România este pe calea cea bună şi rămâne o piaţă atractivă pentru investitorii austrieci având în vedere cererea uriaşă din diverse domenii, energia fiind unul dintre sectoarele de interes, consideră Christoph Leitl, preşedinte al Camerei Federale de Comerţ a Austriei.

"România este o piaţă atractivă pentru investitorii austrieci. Anul viitor vedem posibilă redresarea economiei, dar mai atractiv pentru investitorii străini este cererea viitoare în toate sectoarele, care în România este uriaşă, cum ar fi în infrastructură, energie sau bunuri de consum. Şi nu uitaţi serviciile", a spus Leitl într-un interviu acordat ZF.

El a precizat că investiţiile companiilor austriece în România s-au ridicat în 2009 la 500 de milioane de euro, nivel care s-ar putea menţine în acest an şi care ar putea fi depăşit în 2011, în condiţiile revenirii economiei pe creştere.

Preşedintele Camerei Federale de Comerţ a Austriei a afirmat că deşi ultimii ani au fost dificili, niciuna dintre companiile austriece nu a părăsit România.

Austria este principalul investitor străin din România, unde sunt înregistrate peste 5.800 de firme cu capital austriac.

"Companiile austriece investesc în proiecte concrete, viabile. Analizează fiecare proiect şi, dacă sunt interesate, îl finanţează. Nu speculează, ci investesc", a spus Leitl, precizând că inclusiv filialele locale ale băncilor austriece "au făcut treabă bună" în România.

Aproape 40% din activele din sistemul bancar românesc şi 17% din capitalul investit apar­ţin grupurilor austriece. Erste - acţionarul majoritar al BCR, cea mai mare bancă locală după active, şi Raiffeisen International sunt două dintre cele mai mari bănci austriece prezente pe piaţa locală.

În opinia lui Leitl, cel mai mare risc pentru România ar fi să nu atragă fondurile europene care îi sunt oferite de UE. "Depinde de România. Noi, în Austria, fiecare euro pe care putem să-l luăm de la Uniunea European îl luăm. Dacă banii vă sunt oferiţi, luaţi-i."

Leitl a criticat lipsa de profesionalism a autorităţilor cu privire la atragerea fondurilor europene în ciuda cererii ridicate şi proiectelor existente. Preşedintele Camerei Federale de Comerţ a Austriei a precizat că guvernele din toate ţările trebuie să explice populaţiei măsurile pe care le iau, chiar dacă în unele cazuri sunt nepopulare. "Este nevoie de mult curaj al guvernelor, inclusiv în România, şi de comunicare cu populaţia."

Care sunt problemele pentru investitorii străini

Firma de consultanţă fiscală, financiară şi de audit LeitnerLeitner consideră că una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă investitorii germani, austrieci şi elveţieni în România este falimentul partenerilor de afaceri locali din cauza crizei.

Rigiditatea crescută a autorităţilor fiscale în ceea ce priveşte colectarea banilor şi lipsa de consiliere a managementului local cu privire la finanţe şi lichidităţi sunt alte probleme cu care se confruntă clienţii din portofoliul firmei.

Printre recomandările LeitnerLeitner oferite clienţilor în condiţiile economice actuale se numără optimizarea structurii fiscale, a costurilor şi a raportărilor şi revizuirea situaţiilor financiare ale subsidiarelor.