Eveniment

Investiţiile străine se prăbuşesc: -36% la şapte luni

Investiţiile străine se prăbuşesc: -36% la şapte luni

Autor: Angela Placinta

12.09.2010, 23:05 31

Investiţiile străine directe îşi continuă declinul, coborând la1,9 mld. euro în perioada ianuarie-iulie, cu 36% mai puţin faţă deaceeaşi perioadă din 2009, când s-au ridicat la aproape 3 mld.euro, potrivit datelor BNR.

Analiştii anticipau încă de anul trecut o scădere drastică ainvestiţiilor străine în 2010, având în vedere redresarea lentă aeconomiilor din regiune. În luna iulie investitorii străini au adusnumai 71 mil. euro, aceasta fiind una dintre cele mai mici creşterilunare. În aceeaşi lună din 2009 valoarea acestui indicator s-aapropiat de 390 de milioane de euro. Cea mai mare parte ainvestiţiilor au fost participaţii la capital (1,33 mld. euro), iarrestul credite intra-grup.

"Mare parte din investiţiile străine directe sunt de faptcreşteri de capital în sectorul bancar. Investiţiile în economiareală au fost destul de puţine, ceea ce nu este pozitiv. Noitrebuie să atragem investitorii tentându-i cu reforme structurale -să le facem un mediu economic prietenos - nu prin perspectiva unortaxe mai mici sau stimulente, pentru că nu avem loc pentru aşaceva", spune Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

Scăderea investiţiilor străine este o veste proastă, pentru căastfel singurul canal autonom de finanţare a economiei devine totmai slab, într-un moment în care băncile nu au apetit de creditare,iar statul nu îşi poate majora cheltuielile.

De altfel, Dumitru spune că reducerea deficitului bugetartrebuie să rămână principala ţintă în această perioadă.

În privinţa deficitului de cont curent, Dumitru spune că nivelulacestuia rămâne confortabil, la circa 5% din Produsul Intern Brut,chiar dacă tendinţa este de creştere. În primele şapte lunideficitul de cont curent s-a ridicat la 3,79 miliarde de euro, cu39% peste nivelul din perioada ianuarie-iulie 2009.

Precizare: Referitor la articolul "Carrefour deschide unsupermarket în complexul Polus Center din Cluj" din ediţia devineri, 10 septembrie 2010, facem precizarea că magazinul CarrefourMarket a fost inaugurat în centrul comercial Winmarkt dinCluj-Napoca şi nu în mall-ul Polus Center.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO