Eveniment

Investitii straine la jumatate, de doar 4,24 mld. euro

19.01.2010, 23:07 29

Investitiile straine directe au fost anul trecut de 6,1 mld.dolari (4,24 mld. euro), in scadere cu 54% fata de anul 2008,potrivit raportului "World Investment Report 2009", publicat deUNCTAD, Conferinta ONU pentru Comert si Dezvoltare.

La nivelul tuturor statelor dezvoltate din lume, categorie incare este inclusa si Romania, investitiile straine directe auscazut cu 41% anul trecut la valorile exprimate in dolari. In ceeace priveste tarile in curs de dezvoltare, categorie in care intraAfrica, Asia, dar si Ucraina sau Rusia, investitiile strainedirecte au scazut cu 35% in 2009, potrivit estimarilor UNCTAD.

Datele Bancii Nationale arata ca in primele 11 luni ale anuluiRomania a atras investitii de 3,8 mld. euro, in scadere cu 56% fatade aceeasi perioada din 2008. Daca estimarea UNCTAD este exacta,rezulta ca in decembrie investitiile straine directe au fost de 440mil. euro, o surpriza placuta pentru Romania, in conditiile in carein noiembrie acestea nu au depasit 110 mil. euro.

"In Europa de Sud-Est, criza economica si financiara, la care seadauga finalizarea oportunitatilor majore de privatizare sipunctele slabe la nivel structural ale economiilor din regiune, aufost factorii principali (pentru care fluxul de investitii s-aredus atat de mult in 2009 - n.r.)", se arata in raportulUNCTAD.

Pentru 2010, analistii romani sunt sceptici privind o eventualacrestere semnificativa a volumului de investitii straine directe pecare le va atrage Romania. "Imbunatatirea conditiilor va incurajain cele din urma companiile sa isi reconsidere planurile lor deinvestitii pe plan international incepand din 2010, astfel cafluxurile de ISD ar putea incepe sa creasca din 2010. Totusi, cumreluarea cresterii economice si a profiturilor raman fragile (…),revenirea ISD este de asteptat sa fie modesta", se mai arata inraportul Natiunilor Unite.

Economistul american Joseph Stiglitz, laureat al Premiului Nobelin 2001, cand a venit in Romania in mai 2009, intrebat de ZF careeste sansa Romaniei in lipsa investitiilor straine directe, araspuns: "Romania nu va ramane fara investitii strainedirecte".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO