Eveniment

Întrebări fără răspuns: oamenii de afaceri cer candidaţilor la alegerile europarlamentare să dezbată viitorul economic al UE şi care este rolul României

Întrebări fără răspuns: oamenii de afaceri cer...

Autor: Iulian Anghel

20.05.2019, 00:05 294

„România şi viitorul economic al proiectului european“ este titlul unui mesaj adresat de Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) mediului politic şi candidaţilor la alegerile europarlamentare de peste o săptămână.

Alegerile, spune mesajul, au o im­portanţă vitală în primul rând pentru viitorul economic al Europei.

„Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România urmăreşte cu interes dezbaterile care au loc în ţările membre UE şi doreşte să lanseze public câteva teme economice de interes naţional şi european asupra cărora, cu ajutorul moderatorilor din media (TV, radio şi online), să se solicite punctul de vedere al candidaţilor diferitelor partide.“

Potrivit documentului citat, dezbaterea publică ar trebui să vizeze, în primul rând, viitorul economic al UE.

Mediul de afaceri este interesat să afle opiniile candidaţilor români implicaţi în alegerile pentru Parlamentul European în legătură cu următoarele teme de interes general, potrivit sursei citate:

1. Ar fi mai degrabă recomandabil ca UE să sprijine prioritar „campioni eco­nomici naţionali“ sau să orienteze eforturile conjugate spre dezvoltarea de produse paneuropene, după modelul Airbus?

2. Conceptul Schengen, care a facilitat o lungă perioadă de timp mobilitatea persoanelor la nivelul UE prin eliminarea controalelor la frontierele interne, va fi generalizat între toate statele membre sau va fi utilizat ca instrument de susţinere a procesului de izolare, motivat fie de criterii noi („statul de drept“), fie ca urmare a intensificării fenomenului de migraţie?

3. Libera circulaţie, în special a lucrătorilor, va fi menţinută ca principiu fundamental sau, din diverse motive, se va continua politica de restricţionare a mobilităţii forţei de muncă (modificarea statutului lucrătorilor detaşaţi); care este probabilitatea ca directiva (mobilitate II) care discriminează transportatorii români faţă de colegii lor din UE să fie adoptată?

4. UE a decis că statele membre sunt libere să stimuleze atragerea investiţiilor chinezeşti aferente conceptului de refacere a Drumului Mătăsii. Care va fi poziţia parlamentarilor români faţă de participarea firmelor chinezeşti la realizarea sistemului de comunicaţii 5G? Dar faţă de achiziţia de către companiile din China a unor companii de natură strategică?

5. Viitorul buget 2021-2027 va fi sensibil diferit de cele anterioare: mai redus (urmare a procesului Brexit) şi bazat pe principiul eliminării granturilor, în favoarea utilizării de instrumente financiare.

 

Care va fi poziţia parlamentarilor români faţă de sumele ce vor fi alocate ţării noastre, luând în considerare necesităţile îndeplinirii unor obligaţii de aliniere a activităţii diferitelor sectoare la standardele UE (mediu, infrastructură, s.a.).

AOAR susţine că activitatea grupului de parlamentari români în viitorul Parlament European trebuie să fie una de promovare, susţinere si apărare a intereselor mediului de afaceri din Romania, în scopul integrării cât mai avansate a tuturor economiilor statelor membre.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO