Bănci și Asigurări

Asociaţia CFA România trage semnalul de alarmă: Viitorul economic al României este în pericol. Modificările propuse de Guvern aduc grave prejudicii sistemului financiar, sistem aflat la baza economiei româneşti şi pun în pericol dreptul românilor la un trai decent la bătrâneţe

Asociaţia CFA România trage semnalul de alarmă:...

Autor: Alex Ciutacu

21.12.2018, 15:47 378

Asociaţia analiştilor financiari certificaţi, CFA România avertizează că „modificările recente anunţate de Guvern în ceea ce priveşte fondurile de pensii administrate privat – Pilonul II, elimină ceea ce este, pentru majoritatea românilor, singurul instrument de economisire şi şansa la un trai decent la vârsta pensiei.”

Prin măsurile anunţate, Guvernul practic transmite un mesaj administratorilor de fonduri de a se retrage din piaţă, având în vedere cerinţe de capital mărite şi până la de 20 de ori, în condiţiile în care veniturile din administrare vor scădea de asemenea dramatic, se arată în comunicatul transmis. 

Posibilitatea de a retrage contribuţiile virate după primii cinci ani este de asemenea un „măr otrăvit”. Sub aparenţa beneficiilor unei lichidităţi imediate, se afectează stabilitatea financiară pe termen lung a milioane de români, iar statul îşi creează premisele de a reîntregi contribuţiile la pilonul de stat, fără a garanta pensiile viitoare.

În condiţiile în care evoluţiile demografice sunt îngrijorătoare, o astfel de măsură este pur şi simplu un atac la bunăstarea pe termen lung a românilor. În plus, se va alimenta şi mai mult spirala inflaţionistă în care ne aflăm deja, şi care va „muşca” serios atât din veniturile curente cât şi din economiile de-o viaţă ale românilor.

Prin aceste măsuri, Guvernul îşi creează singur premisele îngrijorătoare de creştere substanţială a costurilor de finanţare a deficitului bugetar, iar aceste costuri crescute le vom plăti tot noi, din impozite şi taxe.

De asemenea, măsurile anunţate pentru sectoarele de utilităţi, telecomunicaţii şi cel bancar vor afecta grav Bursa de Valori Bucureşti, ale cărei volume, în proporţie de peste trei pătrimi, sunt generate de societăţi din aceste industrii. Costuri crescute ale creditelor bancare, ale telecomunicaţiilor şi ale utilităţilor, inclusiv accizele, vor eroda substanţial traiul de zi cu zi al românilor şi vor limita accesul acestora la bunuri şi servicii de calitate.

Menţionăm că impozitarea sistemului bancar în funcţie de evoluţia indicelui ROBOR, care în sine este o expresie a inflaţiei generate de măsuri anterioare ale acestui Guvern, denotă o neînţelegere a mecanismelor de funcţionare a economiei de piaţă şi creează un precedent periculos.

Având în vedere lipsa de consultare cu mediul de afaceri, a studiilor prealabile de impact şi gravitatea acestor măsuri pentru ansamblul economiei ţării, considerăm prioritară construirea viziunii pe termen mediu şi lung pentru viitorul României şi al românilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO