Eveniment

Inteligenţa Artificială trece la nivelul următor: Microsoft şi OpenAI se pregătesc să lanseze un proiect gigant de 100 de mld. de dolari pentru un centru de date care va găzdui un supercomputer cu milioane de cip-uri AI

Inteligenţa Artificială trece la nivelul următor:...

Autor: Ştefan Stan

31.03.2024, 10:32 10537

Microsoft şi OpenAI au fost în discuţii pentru a investi până la 100 de miliarde de dolari pentru un centru de date care ar urma să conţină un supercomputer, cel mai mare dintr-o serie de instalaţii pe care companiile intenţionează să le înfiinţeze în următorii şase ani, a relatat The Information. 

Supercomputerul planificat cu sediul în SUA, denumit "Stargate", va fi proiectat pentru a găzdui milioane de cipuri de server specializate pentru a spori capacităţile de inteligenţă artificială ale OpenAI.

Microsoft, care s-a angajat deja să aloce peste 13 miliarde de dolari pentru OpenAI, va fi probabil responsabil pentru finanţarea proiectului, ca parte a unui plan în cinci etape pe care companiile l-au întreprins deja.

Gigantul tehnologic dezvoltă un supercomputer mai mic, în faza 4, pentru OpenAI, care ar urma să fie lansat în jurul anului 2026 în Mt. Pleasant, Wisc. Microsoft a trebuit să decidă dacă va utiliza cip-urile AI de la Nvidia pentru acel proiect, a cărui finalizare ar costa 10 miliarde de dolari, potrivit unei persoane familiarizate cu acest subiect.

Stargate va fi proiectat pentru a oferi Microsoft şi OpenAI avantajul de a utiliza GPU-uri dezvoltate de alţi producători de cipuri decât Nvidia, cum ar fi AMD şi chiar un cip de server intern pe care MSFT l-a lansat recent.

Având în vedere că proiectele anterioare Stargate necesită cheltuieli semnificativ mai mici, costul iniţiativei globale ar depăşi 115 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă de peste trei ori cheltuielile de capital ale MSFT pentru servere, clădiri şi alte echipamente anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO