Eveniment

Inflaţia a scăzut mai mult decât aşteptările analiştilor în ianuarie 2023. Preţurile la alimente de bază cresc însă mult mai puternic şi sunt şi cu 30-40% mai mari decât anul trecut pe vremea asta

Inflaţia a scăzut mai mult decât aşteptările...

Autor: Răzvan Botea

15.02.2023, 00:05 2123

Inflaţia din România a scăzut în ianuarie la 15,1%, de la 16,4% la finalul lui 2022, datorită scăderii preţurilor la energie electrică. Analiştii financiari de la BCR şi consensul analiştilor de la Bloomberg prevedeau o inflaţie de 15,8% la final de ianuarie.

„Eroarea de prognoză din partea noastră s-a datorat scăderii mai mari decât se anticipase a preţurilor la energie electrică”, scriu economiştii de la BCR, care au punctat că şi efectul de bază, adică inflaţia mare din ianuarie 2022, cu care se compară cea de la finalul lui ianuarie 2023, a jucat un rol important.

Cu toate acestea, datele de la Institutul Naţional de Statistică (INS) mai arată că cele mai mari 10 creşteri de preţuri sunt toate din zona alimentară, ceea ce înseamnă că persoanele cu veniturile cele mai mici sunt în continuare cele mai lovite de creşterea preţurilor: cu cât venitul unei familii este mai mic, cu atât ponderea alimentelor în totalul cheltuieli este mai mare. În consecinţă, dacă preţul alimentelor creşte mai mult decât preţul vacanţelor, inflaţia resimţită de persoanele cu venituri mici este mult mai mare decât cea statistică. Per ansamblu, avansul preţului alimentelor a fost de 22,5%.

Pe de altă parte, inflaţia din zona de bunuri nealimentare a fost de sub 12%, datorită scăderii preţurilor la energie electrică, faţă de finalul lui 2022. Practic, au început să vină facturilor care includ plafonarea de preţuri la energie din ultima reglementare în vigoare.

De asemenea, preţurile serviciilor au scăzut cu 10%.

Conform coşului mediu calculat de INS, avansul preţurilor a fost de puţin peste 15% în ianuarie 2023 versus ianuarie 2022.

„Statisticile confirmă tendinţa recentă de atenuare a presiunilor inflaţioniste la început de 2023, evoluţie determinată de disiparea graduală a impactului şocurilor din sfera ofertei şi măsurile implementate pentru contracararea dinamicilor din piaţa de energie, într-un context caracterizat prin acumularea de semnale de ajustare în sfera economiei reale”, este de părere Andrei Rădulescu, directorul de analiză macro de la Banca Transilvania.

Valentin Tătaru, economistul-şef al ING Bank România, scrie, într-o analiză a datelor de la INS, că inflaţia este, într-adevăr, sub aşteptări, dar nu neapărat „pentru motivele corecte”: „Pe lângă energie, restul creşterilor de preţ au fost peste aşteptări”, scrie Tătaru.

Toţi cei trei economişti sunt de părere că inflaţia în România va ajunge la 8% sau sub această cifră până la finalul lui 2023, în linie cu aşteptările guvernului. Banca Naţională prezintă astăzi raportul asupra inflaţiei şi actualizează prognoza pentru acest an.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO