Eveniment

Industria României continuă scăderea. UE introduce taxe pe importurile poluante pentru a proteja producătorii europeni de importurile chinezeşti, indiene sau ruseşti

Petru Ianc, preşedintele Societăţii Române de Metalurgie:
Rămâne deschisă adoptarea de către Comisia Europeană a unor măsuri care să compenseze şi exportul companiilor în UE. Ele având costurile mai ridicate, sunt mai puţin competitive la export.

Petru Ianc, preşedintele Societăţii Române de Metalurgie: Rămâne deschisă adoptarea de către Comisia Europeană a unor măsuri care să compenseze şi exportul companiilor în UE. Ele având costurile mai ridicate, sunt mai puţin competitive la export.

Autor: Răzvan Botea

22.10.2023, 16:40 2136

♦ Industria românească şi industria Germaniei, locomotiva industrială a Europei, sunt în scădere de cinci ani, iar perspectivele în continuare arată probleme ♦ Comisia Europeană a introdus CBAM - Carbon Border Adjustment Mechanism, prin care companiile care importă produse din afara Uniunii Europene cu amprentă mare de carbon vor fi taxate la intrarea în spaţiul european.

Piaţa europeană de tablă a fost inundată la finalul lui 2022 de importuri turceşti ieftine, după ce Uniunea Europeană a interzis importul de fier vechi din Rusia. Turcii au continuat să importe materie primă rusească şi, cu costuri de producţie net inferioare, au umplut de tablă piaţa europeană. Producătorii europeni în schimb, inclusiv companii mari din România, au rămas cu produsele pe stoc.

Dincolo de situaţia particulară a războiului din Ucraina, Uniunea Europeană vrea să devină, până în 2050, neutră din punctul de vedere al emisiilor de carbon. Pentru companii însă, ambiţiile europene înseamnă investiţii majore în modernizarea producţiei. De asemenea, producătorii europeni poluanţi plătesc încă din 2005 taxe pe poluare sub forma certificatelor de emisii.

Pe plan local, producţia industrială românească scade de cinci ani, în tandem cu industria germană. Nici aşteptările pieţei nu sunt mai bune: ifo, cel mai important index al sentimentului din industria germană, a rămas jos în septembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO