Eveniment

Industria auto domina comertul exterior

Industria auto domina comertul exterior

Click pentru imaginea marita

25.03.2008, 18:53 63

Zece dintre cele mai mari 20 de companii exportatoare si 13 din cele mai mari companii importatoare activeaza in industria automotive.
Companiile din acest domeniu au cele mai multe prezente in topul 20 al exportatorilor si importatorilor din economie pe 2007, potrivit datelor furnizate ZF de catre Institutul National de Statistica (INS). Automobile Dacia este compania cu cele mai mari exporturi, dar si importuri din industria automotive locala.
In clasament mai sunt prezente la varf si companii din energie si metalurgie. INS nu a putut insa furniza si valoarea exporturilor si importurilor celor mai mari 20 de companii, din cauza unor clauze de confidentialitate.
Potrivit acestui top, combinatul ArcelorMittal de la Galati a fost anul trecut compania cu cel mai mare export din economie, dupa ce in 2006 a ocupat locul doi in top. Petrom, cea mai mare companie din Romania, ocupa pozitia a doua a acestui clasament, coborand de pe primul loc ocupat in 2006.
Printre exportatori, cea mai rapida ascensiune in top a avut-o anul trecut Sometra Copsa Mica, firma producatoare de zinc si plumb din concentrate miniere. Cresteri in top au avut si InterAgro (de pe 48 pe 18), ca si Daewoo Automobile (de pe 40 pe 16). Cea mai mare cadere a
avut-o RAFO, care ocupa locul 7 in 2006, iar un an mai tarziu nu a prins top 20.
In topul firmelor importatoare, Rompetrol Rafinare este pe primul loc, urmata de combinatul ArcelorMittal de la Galati si de Petrotel Lukoil. Cea mai rapida urcare in top a avut-o importatorul Hyundai Auto Romania, de pe locul 490 in 2006 pe 20 in 2007.
Companiile din zona automotive domina prin numar clasamentul privind comertul exterior, detinand 10 din cele mai mari 20 de firme exportatoare si 13 din cele mai mari 20 de firme importatoare. Insa industria automotive reprezinta inca o ramura care produce deficit comercial Romaniei. Anul trecut, exporturile de automotive au fost de 2,6 mld. euro, in timp ce importurile au fost de 6,9 mld. euro, deficitul rezultat fiind de 3,3 mld. euro.
Valoarea intregii productii din industria automotive a depasit anul trecut
5,3 miliarde de euro, fata de 3,5 miliarde de euro in 2006, potrivit estimarilor pe baza datelor Institutului National de Statistica. Practic, domeniul automotive reprezinta 6% din valoarea totala a industriei romanesti, in timp ce numarul de salariati din industria automotive reprezinta doar 4% din totalul din industrie.
Numarul salariatilor din industria automotive este de circa 62.000, ceea ce inseamna ca anul trecut fiecare angajat din domeniu a avut o productivitate (productie raportata la salariat) de 86.530 de euro (7.210 euro pe luna). Spre comparatie, media pe intreaga industrie a fost anul trecut de circa 50.000 de euro pe an (4.165 de euro pe luna).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO