Eveniment

Indexul OLX al locurilor de muncă. Evoluţia pieţei muncii în ianuarie 2022: Angajatorii din Bucureşti-Ilfov au publicat 15.500 de locuri de muncă în luna ianuarie, în creştere cu 73%

Indexul OLX al locurilor de muncă. Evoluţia pieţei...

Autor: Ramona Cornea

14.02.2022, 00:07 1561

Pe locul al doilea în clasamentul judeţelor cu cele mai multe oferte de locuri de muncă în luna ianuarie a fost Braşov, cu aproape 3.520 de anunţuri, în creştere cu 71% faţă de ianuarie 2021. Podiumul a fost completat de Cluj, cu 3.221 de angajare publicate de angajatori în ianuarie 2022, în creştere cu 39% faţă de aceeaşi lună din 2021. Erol Abdulamit, OLX: „Ianuarie aduce cu sine un nou trimestru, cu noi planuri de bugetare, ceea ce poate însemna mai mulţi bani pentru companii pentru a-şi lansa planurile anuale de angajare. Comparativ cu ianuarie 2020, observăm o creştere cu 40% a numărului de locuri de muncă“.

Angajatorii din zona Bucureşti-Ilfov au publicat aproape 15.500 de anunţuri de angajare în luna ianuarie, cu 73% mai multe faţă de aceeaşi lună din 2021, ocupând primul loc în clasamentul judeţelor cu cea mai mare ofertă de locuri de muncă în prima lună din acest an, conform datelor oferite de platforma OLX.

„În primul rând, decembrie a fost o lună foarte bună în ceea ce priveşte oferta de locuri de muncă. În ceea ce priveşte sezonalitatea, decembrie este de obicei luna cu cel mai mic număr de oferte, dar decembrie 2021 a fost împo­triva acestei tendinţe de sezonalitate, ofer­tele avansând puternic, depăşind anii pre­ce­denţi. Luna ianuarie este similară cu de­cem­brie în ceea ce priveşte ofertele de locuri de muncă generale, cu creşteri în domenii precum: a­genţi de vânzări, casieri, lucrători co­merciali, mun­citori şi ingineri în construcţii, HR“, a spus Erol Abdulamit, product manager în cadrul OLX.

Pe locul al doilea în clasamentul judeţelor cu cele mai multe oferte de locuri de muncă în luna ianuarie a fost Braşov, cu aproape 3.520 de anunţuri, în creştere cu 71% faţă de ianuarie 2021. Podiumul a fost completat de Cluj, cu 3.221 anunţuri de angajare publicate de angajatori în ianuarie 2022, în creştere cu 39% faţă de aceeaşi lună din 2021.

În ceea ce priveşte interesul angajatorilor, ce­le mai căutate meserii au fost din categoria de lu­crători producţie-depozit-logistică, cu 13.891 de anunţuri publicate de angajatori, în scădere cu 10% faţă de luna precedentă, dar în creştere cu 327% faţă de aceeaşi lună din anul 2021.

„În ianuarie putem observa o creştere substanţială a interesului candidaţilor mai ales pentru ofertele de locuri de muncă din categorii precum: munca în străinătate, ingineri-meseriaşi-constructori, pază şi protecţie, bone-menajere, şoferi-servicii auto-curierat“, adaugă Erol Abdulamit.

Pe locul al doilea după interesul anga­jatorilor a fost categoria de şoferi-servicii auto – curierat, cu 9.125 de anunţuri de angajare, în creştere cu 3% faţă de luna precedentă şi cu 59% faţă de ianuarie 2021. Pe locul al treilea a fost categoria de personal hotelier – restaurant, cu 5.825 de anunţuri de angajare publicate, la un nivel similar cu cel din luna precedentă şi în creştere cu 170% faţă de luna ianuarie din 2021.

„Ianuarie aduce cu sine un nou trimestru, cu noi planuri de bugetare, ceea ce poate însemna mai mulţi bani pentru companii pentru a-şi lansa planurile anuale de angajare. Comparativ cu ianuarie 2020, observăm o creştere cu 40% a numărului de locuri de muncă, arătând că angajatorii nu mai sunt reticenţi în a angaja din cauza impactului COVID-19 asupra afacerii lor“, afirmă reprezentantul OLX.

În ceea ce priveşte interesul candidaţilor, pe primul loc au fost locurile de muncă în străinătate, cu un număr mediu de 28,5 candidaţi pe un loc de muncă publicat, în creştere cu 175% faţă de luna decembrie din 2021. Pe locul al doilea au fost locurile de muncă din agricultură – zootehnie, cu o medie de 15,9 candidaţi care au aplicat pentru o poziţie, în creştere cu 31% faţă de luna precedentă, urmate de cele din pază şi protecţie, cu un număr mediu de 14,9 candidaţi pe o poziţie, în creştere cu 76% faţă de luna decembrie.

Luna trecută, joburile care s-au ocupat cel mai rapid au fost cele din categoria locurilor de muncă pentru persoane cu dizabilităţi, cu un număr mediu de 4,9 zile de la postarea anunţului până la ocuparea locului de muncă, urmate de cele din categoria de bone şi menajere, cu o medie de 15,8 zile, şi cele din categoria de agenţi – consultanţi de vânzări, cu o medie de 15,4 zile.

În ceea ce priveşte salariile oferite de angajatori, pe primul loc au fost locurile de muncă în străinătate, cu o medie de 1.955 de euro net pe lună, urmate de cele din categoria de şoferi – servicii auto – curierat, cu 1.054 de euro net pe lună, şi de cele pentru ingineri – meseriaşi – constructori, de 902 euro net pe lună.

OLX România, parte a OLX Group, este liderul pieţei locale de anunţuri generaliste, cu peste 4 milioane de anunţuri active şi o medie lunară de peste 12 milioane de vizitatori, potrivit SATI. Categoria "Locuri de muncă" însumează peste 20.000 de oferte active şi peste 4.6 milioane de vizite lunare. Pe OLX se găseşte o gamă largă de categorii printre care electronice şi electrocasnice, maşini, proprietăţi imobiliare, obiecte de vestimentaţie sau pentru casă şi grădină. Platforma se poate accesa atât de pe desktop, cât şi din aplicaţiile mobile pentru iOS şi Android.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO