Eveniment

Indexul OLX al locurilor de muncă. Companiile au publicat cu 73% mai multe anunţuri de angajare în decembrie 2021 faţă de aceeaşi lună din 2020. Cel mai mult a crescut cererea pentru lucrători în producţie – depozit – logistică, cu o evoluţie de 419% de la an la an

Indexul OLX al locurilor de muncă. Companiile au...

Autor: Ramona Cornea

16.01.2022, 11:21 7551

♦ În ultima lună din anul 2021, angajatorii au publicat mai mult de 51.700 de anunţuri de anunţuri de recrutare, în creştere de la circa 29.900 în aceeaşi lună din 2020 ♦ Pe poziţia a doua au fost angajaţii din categoria de personal hotelier şi din restaurante, cu o creştere a cererii de 356% de la an la an ♦ Candidaţii au aplicat cel mai mult pentru posturile din agricultură şi zootehnie, cu o medie de 12 candidaţi pe poziţie în decembrie 2021.

Companiile au publicat cu 73% mai multe anunţuri de angajare în decembrie 2021 faţă de aceeaşi lună din 2020, conform datelor de pe platforma OLX. Astfel, în ultima lună din anul 2021, angajatorii au publicat mai mult de 51.700 de anunţuri de anunţuri de recrutare, în creştere de la circa 29.900 în aceeaşi lună din 2020.

De la an la an, cel mai mult a crescut cererea pentru lucrători în producţie – depozit – logistică, cu o evoluţie de 419%, de la 2.988 de anunţuri publicate de angajatori în decembrie 2020 la aproape 15.500 de anunţuri în decembrie 2021.  Pe poziţia a doua au fost angajaţii din categoria de personal hotelier şi din restaurante, cu o creştere a cererii de 356% de la an la an, de la circa 1.280 de anunţuri în ultima lună din 2020 la mai mult de 5.840 în aceeaşi lună din anul trecut. Podiumul a fost completat de cererea pentru angajaţii din categoria de pază şi protecţie, cu o creştere de 115% în decembrie 2021 faţă de decembrie 2020.

De asemenea, angajaţii din categoria de pro­ducţie – depozit – logistică au fost pe pri­ma poziţie şi în clasamentul celor mai cău­tate meserii de către angajatori în luna decem­­brie, urmaţi de şoferi - servicii auto – cu­rierat şi de personalul hotelier şi din restaurante.

În ceea ce priveşte interesul candi­daţilor, pe primul loc au fost locurile de muncă din agricultură – zootehnie în luna decembrie, cu o medie de 12,2 de candidaţi care au aplicat pentru o poziţie. Joburile din agricultură au fost pe primul loc în pre­ferinţele candidaţilor şi în lunile octom­brie şi noiembrie, iar Erol Abdulamit, pro­duct manager în cadrul OLX, explica atunci pen­tru ZF că interesele candidaţilor s-au schimbat uşor, sectorul agriculturii ocupând primul loc ca fiind în clasamentul celor mai căutate sectoare. De asemenea, au fost şi mai mulţi candidaţi care caută locuri de muncă sezoniere.

Mai mult, el spunea că vedem o creştere mare a numărului de anunţuri de angajare faţă de aceeaşi perioadă din anul trecut, mai ales când vine vorba de lucrătorii din producţie, personalul din hoteluri şi restaurante, precum şi de şoferi deoarece angajatorii au un nivel mai ridicat de certitudine pentru afacerea lor în comparaţie cu situaţia de incertitudine din ultimul ani din cauza pandemiei de COVID-19.

Podiumul clasamentului celor mai dorite poziţii de candidaţi a fost completat de munca în străinătate, cu o medie de 10,4 candidaţi care au aplicat pe o poziţie, şi de cele din categoria de pază şi protecţie, cu o medie de 8,5 candidaţi pe un post deschis.

Luna trecută,  joburile care s-au ocupat cel mai rapid au fost cele din categoria locurilor de muncă pentru persoane cu dizabilităţi, cu un număr mediu de 10,4 zile de la postarea anunţului până la ocuparea locului de muncă, urmate de cele din categoria de bone şi menajere, cu o medie de 12,7 zile, şi cele din categoria de alte locuri de muncă , cu o medie de 15,4 zile.

Topul judeţelor cu cele mai multe anunţuri de angajare postate de companii a avut pe primul loc zona Bucureşti-Ilfov, cu mai mult de 17.300 de anunţuri de angare, în scădere cu 15% faţă de luna precedentă, însă în creştere cu 124% faţă de decembrie 2020. Clasamentul a fost completat de Cluj, dar la mare distanţă de Bucureşti-Ilfov, cu circa 3.224 de anunţuri, în creştere cu 74% faţă de decembrie 2020, Braşov, cu 2.939 de anunţuri postate de angajatori, cu 83% mai multe faţă de decembrie 2020, şi Timiş cu peste 2.430 de anunţuri de angajare postate pe platforma OLX în luna decembrie a anului trecut, în creştere cu 79% faţă de aceeaşi lună din anul 2020.

OLX România, parte a OLX Group, este liderul pieţei locale de anunţuri generaliste, cu peste 4 milioane de anunţuri active şi o medie lunară de peste 12 milioane de vizitatori, potrivit SATI. Categoria "Locuri de muncă" însumează peste 20.000 de oferte active şi peste 4.6 milioane de vizite lunare. Pe OLX se găseşte o gamă largă de categorii printre care electronice şi electrocasnice, maşini, proprietăţi imobiliare, obiecte de vestimentaţie sau pentru casă şi grădină. Platforma se poate accesa atât de pe desktop, cât şi din aplicaţiile mobile pentru iOS şi Android.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO