Eveniment

Incep discutiile pentru "reglarea" conturilor pe gaze

22.01.2009, 18:56 17

WIEE, principalul intermediar local prin care se aduc circa 80% din gazele rusesti, detinut in proportii egale de Gazprom si de germanii de la Wintershall, parte a grupului BASF, spune ca analizeaza cu partenerii locali solutiile pentru a "trece de efectele negative" ale crizei gazelor care a lasat piata locala fara importuri timp de aproape doua saptamani.

In acest timp, companiile romanesti, care aveau contracte cu WIEE sau cu Imex Oil, celalalt intermediar agreat de Gazprom pe piata locala, nu au primit niciun metru cub de gaze, valoarea gazelor nelivrate la nivel de piata in aceasta perioada fiind de circa 70 mil. $.
"WIEE a incheiat cu clientii sai contracte pe termen lung in concordanta cu standardele internationale de afaceri. Este un lucru comun ca orice drepturi sau obligatii inclusiv responsabilitatile si penalizarile sa fie scrise in detaliu in aceste contracte care trebuie tratate in mod confidential. Oricum, in prezent, evaluam impreuna cu partenerii nostri posibilitatile prin care putem gasi solutii satisfacatoare pentru ambele parti pentru a putea trece de consecintele negative ale crizei tranzitului cat de curand posibil", au declarat oficialii Wintershall.
In aceste conditii, sunt in discutie fie penalizarile pe care cele doua companii ar trebui sa le achite companiilor locale in contul gazelor nelivrate la termen, fie modalitatea si durata de timp in care vor fi livrate cantitatile de gaze contractate de partenerii locali.
Noul director al Romgaz, Marcel Piteiu, a declarat ca deocamdata nu are vreun comentariu de facut pe aceasta tema. Romgaz are contracte de achizitie de gaze incheiate atat cu WIEE, cat si cu Imex Oil.
Potrivit fostului director general al Romgaz, Francisc Toth, in cazul unei variatii in minus a cantitatilor contractate cu circa 10-15%, pe o perioada de o luna, cei doi intermediari ar fi putut fi obligati sa plateasca anumite penalitati. Cu toate acestea, fostul director a mai declarat in acel moment ca cel mai probabil gazele in lipsa vor fi livrate pana la sfarsitul acestei luni, existand posibilitatea ca acestea sa fie din nou inmagazinate. Romgaz importa circa 3 mil. metri cubi de gaze zilnic, ceea ce inseamna ca in cele doua saptamani in care importurile de gaze rusesti au fost complet sistate, compania nu a mai primit 42 mil. metri cubi de gaze. La un pret de circa 480 de dolari pe mia de metri cubi de gaze, valoarea gazelor nelivrate, dar platite in avans de companie, se ridica la peste 20 mil. $.
In afara de Romgaz, Distrigaz Sud sau E.ON Gaz Romania sunt alte companii care au incheiat contracte de livrare cu Imex Oil sau cu WIEE si care la randul lor nu au primit cantitatile contractate in perioada in care a durat conflictul ruso-ucrainean.
 
Intalnire pentru Nabucco
 
Premierul Emil Boc nu va mai participa la reuniunea de la Budapesta a sefilor de stat si de guvern din regiune privind proiectul Nabucco, Romania urmand sa fie reprezentata la summit de catre ministrul economiei, Adriean Videanu. Reuniunea, care va fi organizata in perioada 26-27 ianuarie, va analiza stadiul proiectului Nabucco privind constructia unei conducte de transport de gaze naturale din regiunea caspica spre Europa Centrala. Conducta va avea o capacitate anuala de transport de circa 31 mld. metri cubi de gaze din regiunea caspica sau Orientul Mijlociu catre Austria, prin tranzitarea Turciei, Bulgariei, Romaniei si Ungariei. Gazoductul reprezinta un element central al planurilor UE de reducere a dependentei fata de importurile de gaze din Rusia. Mediafax
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO