Eveniment

În achiziţiile publice se lucrează cu efective mici şi în regim de avarie

În achiziţiile publice se lucrează cu efective mici...

Autor: Nicoleta Butnaru

25.08.2016, 00:02 234
Legile achiziţiilor publice, mo­di­ficate substanţial la începutul aces­tui an, ridică mari probleme chiar celor care le aplică.

Deşi au trecut doar două luni de la implementarea noului sistem de achiziţii publice, aparent mai flexibil şi mai transparent, unele autorităţi din ţară susţin că întâmpină probleme la fel de birocratice ca acelea din vechea legislaţie, în speţă din modificata şi răsmodificata Ordonanţă 34/ 2006.

”Este foarte greu în achiziţii publice acum, nu suntem puşi la punct cu toate procedurile, sunt probleme birocratice. Cel mai mult mă deranjează că un proiect, primul pe care l-am demarat pe acest nou cadru legislativ, a fost întors de patru ori din drum. Ni s-a anulat procedura de achiziţie, respectiv licitaţia. Prima dată pen­tru că garanţia de bună exe­cuţie nu trebuia să fie de 30%, apoi că nu ştiu ce altceva nu e în regulă. Cei de la SEAP (Sistemul Electronic al Achiziţiilor Publice) ne-au întors procedura de patru ori. E vorba despre proiectul de asfaltare şi plombare a străzilor din Brăila, proiect în valoare de 15,5 milioane de lei. Cel mai mult mă deranjează că nu ne-au trimis de prima dată un punct de vedere uni­tar, ca să aplicăm corect pro­cedura din start”, a declarat pri­marul municipiului Brăila, Viorel Marian Dragomir.

O scurtă consultare a help­desk-ului Autorităţii Naţio­nale a Achiziţiilor Publice (ANAP) relevă faptul că majo­ritatea celor ce lucrează în acest domeniu în ţară este complet nelămurită în privinţa modului în care trebuie aplicate legislaţia şi metodologia. De altfel, toate aceste neclarităţi sunt gestionate de ANAP şi, teoretic, şi lămurite, numai că în teritoriu, unde multe autorităţi lucrează cu efective mici, în regim de avarie, situaţia nu e deloc roz. Se pare că o parte din proiectele noi, aflate în plină procedură de achiziţie, au fost trase pe linie moartă.

Un alt adevăr al achiziţiilor publice din România este faptul că în teritoriu nimeni nu se înghesuie să lucreze în acest domeniu. Ba chiar la comune, unde sunt cel mult 10 angajaţi, iar secretarul n-are studii superioare juridice, nu există niciun specialist în achiziţii publice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO