Eveniment

In absenta majorarilor la utilitati, inflatia a scazut la 0,3% in mai

13.06.2005, 20:00 16

Rata inflatiei s-a diminuat in luna mai la 0,3% comparativ cu 1,8% in luna aprilie, ramanand insa la nivelul anualizat de 10%, potrivit datelor Institutului National de Statistica.

In luna aprilie, varful atins de indicele preturilor de consum a fost efectul majorarii preturilor la gaze naturale si al cresterii accizelor. In consecinta, inflatia anualizata a revenit la doua cifre, pentru prima data dupa luna noiembrie a anului 2004, si s-a mentinut la acest nivel si in luna mai.

Raportata la sfarsitul anului trecut, cresterea medie a preturilor in luna mai a fost de 3,8%, depasind jumatate din nivelul estimat de autoritati pentru intregul an, de 7%. Rata medie lunara din acest an a scazut de la 0,9% la 0,8%.

Cele mai semnificative scumpiri au avut loc, la fel ca si in luna aprilie, in sectorul serviciilor, unde media majorarii preturilor a fost de 1%.

Tarifele pentru utilitatile de apa si canal au crescut cu 1,9%, transportul urban s-a scumpit cu 3,7%, iar preturile serviciilor postale au crescut cu 6,1%. Preturile alimentelor au ramas aproape constante, cresterea fiind de 0,1%.

In ceea ce priveste preturile marfurilor nealimentare, cresterea a fost de 0,2%. La aceasta categorie au fost consemnate scumpiri de 2,2% la tutun si tigari, 0,6% la carti, ziare si reviste, dar si reduceri de 0,7% la combustibili si 0,4% la medicamente.

Tarifele la energie electrica, termica si gaze naturale au ramas neschimbate.

Prognozele Bancii Nationale a Romaniei indica atingerea tintei de inflatie din acest an, de 7%, cu incadrarea intr-un interval de variatie.

Banda este estimata de piata la 6%-8%.

Potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, "cocoasa" din luna aprilie nu indica o presiune inflationista, fiind rezultata in cea mai mare parte din majorari programate, asupra carora banca centrala nu poate interveni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO