Eveniment

Impozitul pe profit aduce pe plus bugetul de stat la zece luni

13.12.2004, 00:00 17



Incasarile din impozitul pe profit aferent trimestrului al treilea platit in octombrie, precum si excedentele bugetelor locale, care se consuma in cea mai mare parte pe final de an, au facut ca bugetul general consolidat al statului sa incheie primele zece luni din acest an cu un excedent de 1.719 miliarde de lei (circa 42 mil. euro), reprezentand 0,1% din PIB.



Potrivit Ministerului Finantelor, veniturile colectate au crescut in termeni reali cu 10,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Cheltuielile s-au majorat cu 7,4%.



Continuand tendinta din prima jumatate a anului, cea mai mare crestere a provenit din incasarile aduse de impozitul pe profit, si care au urcat cu peste 48% in termeni nominali. Dupa trei trimeste din 2004, firmele platitoare de impozit pe profit au virat la buget echivalentul a peste 1,4 miliarde de euro.



Bugetul a inregistrat incasari mai mari si din impozitul pe venit, sustinute de majorarile salariale, dar si de crestere numarului de salariati cu 0,6% in medie.



In ciuda reducerii de cote la cotributiile de asigurari sociale, majorarea de venituri bugetare din aceasta sursa a fost de 18,2% fata de perioada corespunzatoare din 2003.



Cresterea volumului de activitate din economie, mai ales in domeniul comertului, s-a reflectat in sporirea cu aproape 22% a incasarilor din TVA, care au totalizat echivalentul a 3,3 miliarde de euro.



Veniturile din accize au inregistrat o crestere in termeni nominali de 32,8%. Potrivit Ministerului Finantelor, aceasta s-a datorat majorarii cursului leu/euro, cu 12,1% comparativ cu aceeasi perioada a anului 2003, dar si majorarii accizelor la unele produse petroliere, tutun, alcool etilic si bauturi alcoolice, precum si impunerii obligativitatii platii accizelor la uleiurile minerale inainte de livrarea acestora. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO