Eveniment

IMM-urile nu au strategii de relansare si merg pe principiul scapa cine poate

Dan Barna, partener Structural Consulting Group (stanga), Gabriel Biris, partener Biris Goran, Marius Vieru- dir. adj. CEC Bank, Rasvan Toader, dir. gen. MECMA, Ovidiu Tempea, senoir editor Mediafax, Peter Barta, dir. exec, Fundatia Post-Privatizare (dr.)

Dan Barna, partener Structural Consulting Group (stanga), Gabriel Biris, partener Biris Goran, Marius Vieru- dir. adj. CEC Bank, Rasvan Toader, dir. gen. MECMA, Ovidiu Tempea, senoir editor Mediafax, Peter Barta, dir. exec, Fundatia Post-Privatizare (dr.)

18.05.2010, 23:42 98

Antreprenorii romani nu au o gandire strategica care sa-i ajutesa-si cladeasca afacerea pe baze solide si sa o relanseze dupaperioada de criza, acesta fiind si unul dintre motivele pentru carenu reusesc sa obtina un credit.

"Finantarea vine cand ai un plan strategic si parteneri dedialog. Multi dintre antreprenorii care merg sa ia un credit nustiu sa-si prezinte afacerea in fata bancii. Cei mai multi nu austrategii, nu stiu sa ceara bani. Nu vreau sa blamez antreprenorii,dar comportamentul «lasa ca merge si asa» nu functioneaza cubanca", a precizat Peter Barta, directorul executiv al FundatieiPost-Privatizare (institutie administrata in comun de ComisiaEuropeana si Guvernul Romaniei, care are ca scop sustinereafinanciara a IMM-urilor cu capital majoritar privat din Romania) incadrul conferintei "Mediafax talks about SMEs" organizata deagentia de presa Mediafax.

Pe de alta parte, Aurel Saramet, presedintele Fondului Nationalde Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), spune ca inRomania exista doar in situatii izolate, IMM-uri care sa aiba ostrategie de adaptare a capacitatilor de productie la modificareacererii. "Firmele nu stiu sa se adapteze pentru o perioada mailunga de timp, traiesc de azi pe maine. Situatia aceasta deincertitudine cu privire la directia in care se indreapa mediul deafaceri face ca si bancile sa nu stie in ce directie sa alocefinantarile."

In primele patru luni, FNGCIMM a efectuat plati catre banci invaloare de noua milioane de euro, de cinci ori mai mult fata deperioada similara a anului trecut.

"Acest lucru arata ca situatia IMM-urilor nu este tocmai buna,ca firmele nu au o strategie de relansare, ci mai degraba merg peprincipiul scapa cine poate. Din platile efectuate, 67% suntcazurile in care firmele au intrat in insolventa, iar 33%reprezinta firmele care nu-si mai pot plati creditele din cauzaconditiilor economice", a explicat Saramet.

Antreprenorii spun insa ca pentru o banca importanti suntindicatorii firmei, nu strategia pe termen lung. "Strategia firmeinu este unul dintre punctele principale la care se uita bancilecand dau credite. Importanti sunt indicatorii. Noi la nivel decompanie avem o strategie pe 3-4 ani pe care am incercat sa orespectam, pana cand a venit criza si a trebuit sa o revizuim. Avemproiecte de relansare in sensul in care vom incerca sa intram penise noi de piata si sa ne adaptam afacerea", spune RasvanCiuculin, managing partnerul Baby Design, firma care vinde mobilierpentru copii.

Aurel Saramet precizeaza ca nu va putea fi reluata creditareaatata timp cat bancile si IMM-urile nu vor intelege ca trebuie"sa-si imparta riscul, nu sa-l arunce unii in curtea celorlalti.Din pacate nu exista dialog intre banci si antreprenori, pentru cafiecare pune pe prim-plan interesul propriu si apoi pe alceluilalt. Profitul ar trebui sa fie corelat cu riscul pe carefiecare parte il prezinta, iar din acest punct de vedere IMM-urileau un grad mai ridicat de risc decat bancile."

Principala cale de a iesi din situatia in care se afla firmeleeste sa se bazeze pe fortele proprii si nu pe masurile de sustinerea mediului de afaceri adoptate de autoritati, sustine GabrielBiris, partener al societatii de avocatura Biris Goran. Elprecizeaza ca mare parte dintre masurile adoptate anul trecut deautoritati nu au produs efectele asteptate, iar unele dintreacestea au avut chiar efecte adverse. "Impozitul minim a facut maimult un rau mental decat la nivel financiar. S-a vorbit desprefaptul ca mii de firme s-au inchis in urma introducerii acestuiimpozit, dar eu cred ca acestea nu functionau. Aceasta masura afost practic o declaratie de neputinta a administratiei de acolecta."

Si la nivelul atragerii de fonduri europene Romania nu stafoarte bine, iar sistemul care gestioneaza sumele alocate de UEeste birocratic, corupt si ar trebui restructurat, a spus IoanHidegcuti, presedintele Directoratului Fondului Roman deContragarantare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO