IMM-urile nu au strategii de relansare si merg pe principiul scapa cine poate

Autor: Adriana Rosoga 18.05.2010

Antreprenorii romani nu au o gandire strategica care sa-i ajute sa-si cladeasca afacerea pe baze solide si sa o relanseze dupa perioada de criza, acesta fiind si unul dintre motivele pentru care nu reusesc sa obtina un credit.

"Finantarea vine cand ai un plan strategic si parteneri de dialog. Multi dintre antreprenorii care merg sa ia un credit nu stiu sa-si prezinte afacerea in fata bancii. Cei mai multi nu au strategii, nu stiu sa ceara bani. Nu vreau sa blamez antreprenorii, dar comportamentul «lasa ca merge si asa» nu functioneaza cu banca", a precizat Peter Barta, directorul executiv al Fundatiei Post-Privatizare (institutie administrata in comun de Comisia Europeana si Guvernul Romaniei, care are ca scop sustinerea financiara a IMM-urilor cu capital majoritar privat din Romania) in cadrul conferintei "Mediafax talks about SMEs" organizata de agentia de presa Mediafax.

Pe de alta parte, Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), spune ca in Romania exista doar in situatii izolate, IMM-uri care sa aiba o strategie de adaptare a capacitatilor de productie la modificarea cererii. "Firmele nu stiu sa se adapteze pentru o perioada mai lunga de timp, traiesc de azi pe maine. Situatia aceasta de incertitudine cu privire la directia in care se indreapa mediul de afaceri face ca si bancile sa nu stie in ce directie sa aloce finantarile."

In primele patru luni, FNGCIMM a efectuat plati catre banci in valoare de noua milioane de euro, de cinci ori mai mult fata de perioada similara a anului trecut.

"Acest lucru arata ca situatia IMM-urilor nu este tocmai buna, ca firmele nu au o strategie de relansare, ci mai degraba merg pe principiul scapa cine poate. Din platile efectuate, 67% sunt cazurile in care firmele au intrat in insolventa, iar 33% reprezinta firmele care nu-si mai pot plati creditele din cauza conditiilor economice", a explicat Saramet.

Antreprenorii spun insa ca pentru o banca importanti sunt indicatorii firmei, nu strategia pe termen lung. "Strategia firmei nu este unul dintre punctele principale la care se uita bancile cand dau credite. Importanti sunt indicatorii. Noi la nivel de companie avem o strategie pe 3-4 ani pe care am incercat sa o respectam, pana cand a venit criza si a trebuit sa o revizuim. Avem proiecte de relansare in sensul in care vom incerca sa intram pe nise noi de piata si sa ne adaptam afacerea", spune Rasvan Ciuculin, managing partnerul Baby Design, firma care vinde mobilier pentru copii.

Aurel Saramet precizeaza ca nu va putea fi reluata creditarea atata timp cat bancile si IMM-urile nu vor intelege ca trebuie "sa-si imparta riscul, nu sa-l arunce unii in curtea celorlalti. Din pacate nu exista dialog intre banci si antreprenori, pentru ca fiecare pune pe prim-plan interesul propriu si apoi pe al celuilalt. Profitul ar trebui sa fie corelat cu riscul pe care fiecare parte il prezinta, iar din acest punct de vedere IMM-urile au un grad mai ridicat de risc decat bancile."

Principala cale de a iesi din situatia in care se afla firmele este sa se bazeze pe fortele proprii si nu pe masurile de sustinere a mediului de afaceri adoptate de autoritati, sustine Gabriel Biris, partener al societatii de avocatura Biris Goran. El precizeaza ca mare parte dintre masurile adoptate anul trecut de autoritati nu au produs efectele asteptate, iar unele dintre acestea au avut chiar efecte adverse. "Impozitul minim a facut mai mult un rau mental decat la nivel financiar. S-a vorbit despre faptul ca mii de firme s-au inchis in urma introducerii acestui impozit, dar eu cred ca acestea nu functionau. Aceasta masura a fost practic o declaratie de neputinta a administratiei de a colecta."

Si la nivelul atragerii de fonduri europene Romania nu sta foarte bine, iar sistemul care gestioneaza sumele alocate de UE este birocratic, corupt si ar trebui restructurat, a spus Ioan Hidegcuti, presedintele Directoratului Fondului Roman de Contragarantare.