Eveniment

Ieftinirea medicamentelor nu tulbura apele in piata farmaceutica

28.08.2007, 19:01 20

Ieftinirea medicamentelor din categoriile superioare de pret anuntata de Minisetrul Sanatatii nu va provoca pierderi jucatorilor din industrie, deoarece va fi compensata de majorarile operate la celelalte.
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat saptamana trecuta ca a negociat o reducere in medie cu 15% a pretului la medicamente, noile liste urmand sa intre in vigoare la 1 noiembrie. De asemenea, pentru epuizarea stocurilor va exista o perioada de tranzitie de doua luni, una pentru distribuitori, respectiv una pentru farmacii. Concret, masurile care urmeaza sa fie implementate vor avea ca finalitate o scadere a preturilor la medicamente scumpe, in timp ce pentru medicamentele ieftine preturile vor creste.
"La nivelul businessurilor producatorilor internationali de medicamente vor exista efecte ca urmare a acestor masuri, insa nu dezastruoase. Estimam ca pentru ARPIM (Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente - n.red) scaderea de pret va fi in medie de 10-15%", a spus Dan Zaharescu, director executiv al ARPIM. Pretul cu care producatorii internationali de medicamente urmeaza sa aduca produsele in Romania va fi comparat cu cel din state precum Cehia, Bulgaria, Ungaria, Grecia, Slovacia, Austria, Belgia, Italia, Danemarca, Anglia si Elvetia, adica cu preturile din 12 tari si nu numai cu trei cum este in prezent.
Cu toate acestea, nivelul deja redus al pretului cu care producatorii internationali aduc medicamentele in Romania nu va lasa loc unor scaderi dramatice.
Potrivit unei statistici a Eurostat, pretul medicamentelor din Romania reprezinta 70% din media celor 25 de state care formau UE in 2005. Statul cu cel mai mic nivel al preturilor produselor farma este Macedonia, cu 58% din media UE 25. La polul opus se afla Elvetia, situata cu 87% peste media UE 25.
"La nivelul Casei de Asigurari de Sanatate, va exista o reducere a cheltuielilor cu medicamentele, proportionala cu nivelul reducerii pretului. Orice reducere de preturi va incuraja consumul de medicamente, de altfel printre cele mai scazute din Romania. Estimez ca piata va creste ritmic cu 18-20%", a spus Ioan Nani, directorul general al producatorului de medicamente Antibiotice Iasi.
Si reprezentantii distribuitorilor spun ca efectele acestor masuri se vor atenua la nivelul intregii retele.
"Ca distribuitor, noi suntem in mijlocul lantului, iar orice crestere sau reducere a adaosurilor o transmitem farmaciilor prin discounturile pe care le acordam. Nu cred sa existe reduceri de cifre de afaceri sau de profituri ca urmare a acestor masuri", a declarat Iulian Trandafir, directorul executiv al distribuitorului de medicamente Farmexpert, unul dintre principalii jucatori pe aceste segment.
Adaosul maxim de distributie urmeaza sa scada de la 16% la 14%, iar in cazul medicamentelor cu pret de producator de peste 100 de lei, acesta urmeaza sa fie de 10%.
In cazul farmaciilor, adaosul maxim se mentine la 24% pentru medicametele cu preturi de sub 10 lei. Pentru medicamentele cu un pret de peste 300 de lei se va practica un adaos fix de 30 de lei, o premiera pentru Romania.
Reprezentantii farmacistilor spun ca aceste masuri nu ar trebui sa influenteze businessurilor jucatorilor de profil, insa impactul urmeaza sa fie evaluat in momentul in care vor fi intocmite listele exacte de preturi. Aceste noi reglementari nu se aplica si medicamentelor care se elibereaza fara prescriptie medicala, deoarece statul nu are niciun control asupra lor. Pretul medicamentelor etice (care se elibereaza cu prescriptie medicala) este fixat prin reglementari ale autoritatilor, acesta facand obiectul reducerii sau majorarii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO