Eveniment

Guvernul vede banii de la FMI ca si intrati in ianuarie. Cum va reusi sa convinga Fondul?

Guvernul vede banii de la FMI ca si intrati in ianuarie. Cum va reusi sa convinga Fondul?

1: Ministrul finantelor Gheorghe Pogea incearca sa convinga misiunea FMI ca bugetul pentru 2010, fundamentat pe o crestere economica de 0,5% si un deficit de 5,9% din PIB, include prognoze realiste privind veniturile si cheltuielile; 2: Jeffrey Franks, seful misiunii de evaluare a FMI, s-a hotarat sa vina la Bucuresti sa discute cu autoritatile chiar daca Romania nu are inca un guvern cu capacitati depline de exercitiu care sa poata sa treaca bugetul pentru 2010 prin Parlament

14.12.2009, 23:25 16

"Categoric ca exista sanse sa primim a treia transa de la FMI inianuarie. Asa cum ne preocupa asigurarea finantarii pentrusfarsitul anului, ne preocupa si revolvarea situatiei pentru primultrimestru al anului viitor. Avem in vedere inclusiv banii care arveni de la FMI si Comisia Europeana", a explicat pentru ZFministrul finantelor.

Daca primirea banilor de la FMI in acest an este foarte putinprobabila, premierul interimar este optimist in ceea ce privesteincasarea in ianuarie a cel putin uneia din urmatoarele doua transedin imprumutul de la FMI, daca nu chiar ambele transe.

Ela dat asigurari ca exista resurse pentru a acoperi cheltuielileaferente lunilor decembrie si ianuarie si a precizat caautoritatile vor respecta in continuare angajamenteleinternationale.

O echipa a FMI se afla in Bucuresti, intr-o vizita de trei zile,pentru discutii tehnice privind bugetul pe 2010. Consultarilevizeaza pregatirea pentru cea de-a doua evaluare a acorduluistand-by, care ar putea avea loc in ianuarie, dupa formarea unuinou guvern.

"In perioada 14-16 decembrie, o mica echipa de tehnicieni ai FMIsi Comisiei Europene va vizita Bucurestiul. Vor continua lucrariletehnice pe bugetul pe 2010 cu expertii Ministerului FinantelorPublice. Aceasta vizita tehnica face parte din dialogul continuu cuautoritatile romane", a declarat ieri dimineata Tonny Lybek,reprezentanul regional al FMI pentru Romania si Bulgaria.

Ulterior, el a precizat ca vine in Romania si seful misiunii deevaluare a acordului incheiat de Romania cu FMI, JeffreyFranks.

Avem nevoie de bani ca de aer

Ieri misiunea FMI a avut intalniri cu reprezentantiiMinisterului Finantelor, fiind analizata structura bugetului pe2010 sub aspectul credibilitatii prognozelor de venituri sicheltuieli. FMI avea programate intalniri si cu reprezentantiiBancii Nationale. Ministerul Finantelor incearca sa convinga FMI savireze urmatoarea transa de bani in luna ianuarie, insa faraexistenta unui buget credibil pentru 2010, cu venituri sicheltuieli realiste si aprobat de Parlament, este putin probabil savedem banii prea repede.

Pentru acoperirea deficitului bugetar din 2010 nu existaalternativa la finantarea externa, in conditiile in care bancile,care au ajutat in acest an Finantele sa acopere golul de resurse,isi ating limitele de expunere pe Romania.

In aceste conditii, daca primirea banilor de la FMI si ComisiaEuropeana va intarzia mult si anul viitor, se contureaza din nouriscul ca salariile, pensiile sau investitiile sa nu fie platiteintegral. Statul ar avea optiunea diminuarii brutale acheltuielilor sau alternativa majorarii impozitelor.

Bancile au tot ajutat bugetul

In acest an, din cauza amanarii transelor de la FMI si ComisiaEuropeana, pe fondul instabilitatii politice, Finantele au fostnevoite sa se imprumute de pe piata interna, ceea ce a afectat sifinantarea pentru sectorul privat.

Bugetul pentru 2010 este una dintre conditionalitatile impuse deFMI si CE, acesta trebuind sa fie finalizat pana la sfasitulacestui an. Deficitul bugetar prognozat pentru 2009 este de 7,3%din PIB, urmand ca anul viitor sa coboare pana la 5,9% din PIB.

Statul nu are de finantat doar deficitul bugetar din acest an,ci trebuie sa se gandeasca si la primele doua luni din 2010, avandin vedere ca in ultimii ani incasarile bugetare au fost destul dereduse in ianuarie si februarie.

Ministerul Finantelor a reusit pana acum sa tina sub controldeficitul bugetar, insa pericolul este ca statul sa nu-si fi onoratcheltuielile catre sectorul privat, acestea urmand sa fie decontateprobabil anul viitor.

Barclays Capital, una dintre cele mai mari banci de investitiibritanice, estimeaza depasirea tintei de deficit bugetar atat inacest an, cat si in 2010, cu aproximativ un punct procentual,prognozand un necesar de finantare de circa 10 mld. euro pentruanul viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO