Guvernul vede banii de la FMI ca si intrati in ianuarie. Cum va reusi sa convinga Fondul?

Autor: Claudia Medrega 14.12.2009

Ministrul interimar al finantelor Gheorghe Pogea si premierul interimar Emil Boc sustin ca sunt sanse foarte mari sa primim in ianuarie ambele transe de la FMI, cu o valoare totala de 2,3 miliarde de euro.



"Categoric ca exista sanse sa primim a treia transa de la FMI in ianuarie. Asa cum ne preocupa asigurarea finantarii pentru sfarsitul anului, ne preocupa si revolvarea situatiei pentru primul trimestru al anului viitor. Avem in vedere inclusiv banii care ar veni de la FMI si Comisia Europeana", a explicat pentru ZF ministrul finantelor.

Daca primirea banilor de la FMI in acest an este foarte putin probabila, premierul interimar este optimist in ceea ce priveste incasarea in ianuarie a cel putin uneia din urmatoarele doua transe din imprumutul de la FMI, daca nu chiar ambele transe.

El a dat asigurari ca exista resurse pentru a acoperi cheltuielile aferente lunilor decembrie si ianuarie si a precizat ca autoritatile vor respecta in continuare angajamentele internationale.

O echipa a FMI se afla in Bucuresti, intr-o vizita de trei zile, pentru discutii tehnice privind bugetul pe 2010. Consultarile vizeaza pregatirea pentru cea de-a doua evaluare a acordului stand-by, care ar putea avea loc in ianuarie, dupa formarea unui nou guvern.

"In perioada 14-16 decembrie, o mica echipa de tehnicieni ai FMI si Comisiei Europene va vizita Bucurestiul. Vor continua lucrarile tehnice pe bugetul pe 2010 cu expertii Ministerului Finantelor Publice. Aceasta vizita tehnica face parte din dialogul continuu cu autoritatile romane", a declarat ieri dimineata Tonny Lybek, reprezentanul regional al FMI pentru Romania si Bulgaria.

Ulterior, el a precizat ca vine in Romania si seful misiunii de evaluare a acordului incheiat de Romania cu FMI, Jeffrey Franks.

Avem nevoie de bani ca de aer

Ieri misiunea FMI a avut intalniri cu reprezentantii Ministerului Finantelor, fiind analizata structura bugetului pe 2010 sub aspectul credibilitatii prognozelor de venituri si cheltuieli. FMI avea programate intalniri si cu reprezentantii Bancii Nationale. Ministerul Finantelor incearca sa convinga FMI sa vireze urmatoarea transa de bani in luna ianuarie, insa fara existenta unui buget credibil pentru 2010, cu venituri si cheltuieli realiste si aprobat de Parlament, este putin probabil sa vedem banii prea repede.

Pentru acoperirea deficitului bugetar din 2010 nu exista alternativa la finantarea externa, in conditiile in care bancile, care au ajutat in acest an Finantele sa acopere golul de resurse, isi ating limitele de expunere pe Romania.

In aceste conditii, daca primirea banilor de la FMI si Comisia Europeana va intarzia mult si anul viitor, se contureaza din nou riscul ca salariile, pensiile sau investitiile sa nu fie platite integral. Statul ar avea optiunea diminuarii brutale a cheltuielilor sau alternativa majorarii impozitelor.

Bancile au tot ajutat bugetul

In acest an, din cauza amanarii transelor de la FMI si Comisia Europeana, pe fondul instabilitatii politice, Finantele au fost nevoite sa se imprumute de pe piata interna, ceea ce a afectat si finantarea pentru sectorul privat.

Bugetul pentru 2010 este una dintre conditionalitatile impuse de FMI si CE, acesta trebuind sa fie finalizat pana la sfasitul acestui an. Deficitul bugetar prognozat pentru 2009 este de 7,3% din PIB, urmand ca anul viitor sa coboare pana la 5,9% din PIB.

Statul nu are de finantat doar deficitul bugetar din acest an, ci trebuie sa se gandeasca si la primele doua luni din 2010, avand in vedere ca in ultimii ani incasarile bugetare au fost destul de reduse in ianuarie si februarie.

Ministerul Finantelor a reusit pana acum sa tina sub control deficitul bugetar, insa pericolul este ca statul sa nu-si fi onorat cheltuielile catre sectorul privat, acestea urmand sa fie decontate probabil anul viitor.

Barclays Capital, una dintre cele mai mari banci de investitii britanice, estimeaza depasirea tintei de deficit bugetar atat in acest an, cat si in 2010, cu aproximativ un punct procentual, prognozand un necesar de finantare de circa 10 mld. euro pentru anul viitor.