Eveniment

Guvernul va limita adaosul comercial la produsele alimentare de bază vrând, astfel, ca preţurile să scadă, prin urmare şi inflaţia. Marile reţele comerciale insistă pe ideea de voluntariat

Guvernul va limita adaosul comercial la produsele...

Autor: Florentina Niţu, Iulian Anghel

26.06.2023, 00:07 698

♦ Guvernul României cere scăderea preÅ£ului la alimentele de bază prin reducerea adaosului comercial al procesatorilor ÅŸi retailerilor â™¦ Potrivit guvernului, procentul adaosului ar urma să fie fix ÅŸi raportat la costul de producÅ£ie, în care sunt incluse cheltuielile directe ÅŸi indirecte â™¦ EconomiÅŸtii spun că ideea este proastă ÅŸi poate conduce nu la scăderea inflaÅ£iei, ci la majorarea ei.

Noul guvern, condus de socialistul Marcel Ciolacu, ar vrea ca această reglementare să fie făcută prin act normativ - astăzi este aşteptată o ordonanţă de urgenţă în acest sens -, însă marile reţele insistă pe ideea de voluntariat, bazată pe întreg lanţul de producţie - producători, procesatori, comercianţi.

„Insistăm pe ideea de voluntariat pentru aplicarea mecanismului de reducere a preţurilor şi nu prin emi­terea unui act normativ, marile lan­ţuri de magazine dovedind seriozitate în aplicarea schemei voluntare de di­mi­nuare a preţului la lapte“, au trans­mis printr-un comunicat de presă membrii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR).

Premierul Marcel Ciolacu a pro­mis, săptămâna trecută, că preţurile vor scădea „semnificativ“ la alimente­le de bază, respectiv pâine, lapte, brân­zeturi, carne, ouă, făină, mălai, ulei, legume şi fructe proaspete. El a întărit că această scădere nu va pune presiune pe producătorii români.

Vinerea trecută, în magazinele Mega Image, costul unui kilogram de cireşe era de 30 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO