♦ Guvernul României cere scăderea preţului la alimentele de bază prin reducerea adaosului comercial al procesatorilor şi retailerilor ♦ Potrivit guvernului, procentul adaosului ar urma să fie fix şi raportat la costul de producţie, în care sunt incluse cheltuielile directe şi indirecte ♦ Economiştii spun că ideea este proastă şi poate conduce nu la scăderea inflaţiei, ci la majorarea ei.
Noul guvern, condus de socialistul Marcel Ciolacu, ar vrea ca această reglementare să fie făcută prin act normativ - astăzi este aşteptată o ordonanţă de urgenţă în acest sens -, însă marile reţele insistă pe ideea de voluntariat, bazată pe întreg lanţul de producţie - producători, procesatori, comercianţi.
„Insistăm pe ideea de voluntariat pentru aplicarea mecanismului de reducere a preÅ£urilor ÅŸi nu prin emiÂterea unui act normativ, marile lanÂÅ£uri de magazine dovedind seriozitate în aplicarea schemei voluntare de diÂmiÂnuare a preÅ£ului la lapte“, au transÂmis printr-un comunicat de presă membrii AsociaÅ£iei Marilor ReÅ£ele Comerciale din România (AMRCR).
Premierul Marcel Ciolacu a proÂmis, săptămâna trecută, că preÅ£urile vor scădea „semnificativ“ la alimenteÂle de bază, respectiv pâine, lapte, brânÂzeturi, carne, ouă, făină, mălai, ulei, legume ÅŸi fructe proaspete. El a întărit că această scădere nu va pune presiune pe producătorii români.
Vinerea trecută, în magazinele Mega Image, costul unui kilogram de cireşe era de 30 de lei.