Eveniment

Guvernul PNL a adoptat rapid Ordonanţa de „privatizare“ a programelor naţionale de sănătate

Guvernul PNL a adoptat rapid Ordonanţa de...

Autor: Georgiana Mihalache

05.02.2020, 00:04 819

Ordonanţa prin care furnizorii privaţi au acces la programele naţionale de sănătate plătite din bani publici, care a stârnit dezbateri aprinse în spaţiul public, a fost introdusă ieri în şedinţa de guvern, fără o dezbatere în Parlament. Întrebarea este de ce e necesară o ordonanţă când vine vorba de programele naţionale, miza fiind o piaţă de peste 1 miliard de euro, bani care se decontează anual.

„Urgenţa este datăşi de expirarea contractului-cadru de asigurări sociale de sănătate la 31 martie şi obligaţia de a veni cu un nou contract. Pentru noul contract-cadru trebuie această «urgenţă» astfel încât CNAS săfie «obligată» să dea banii la privat“, a spus Florin Buicu, deputat PSD şi preşedintele Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor.

Proiectul de ordonanţă propus de Ministerul Sănătăţii prevede că şi furnizorii privaţi pot să acceseze programele naţionale de sănătate, decontate integral de stat.

Până acum pacienţii ajungeau în privat doar dacă spitalele publice nu le puteau acorda asistenţă medicală. Acest lucru a creat dezbateri aprinse, în contextul în care operatorii privaţi pot să ceară bani în plus pacienţilor pentru servicii suplimentare.

„Avem nevoie de o discuţie mai amplă pe acest subiect, (ordonanţa - n.red.) nu rezolvă problema subfinanţării sistemului. Este o redistribuire a sărăciei. Nu este o soluţie această redistribuire a banilor către privat, trebuie să avem o discuţie onestă. Pacienţii aleargă între spitalele publice şi private în încercarea de a găsi o soluţie pentru problemele lor“, a spus Tudor Pop, deputat USR, membru în Comisia de sănătate a Camerei Deputaţilor.

Membrii PNL din Camera Deputaţilor nu au putut fi contactaţi până la închiderea ediţiei.

Accesul operatorilor privaţi la banii publici din programele naţionale curative, finanţate din bugetul Casei Naţionale de Asigurări, este al doilea proiect care schimbă organizarea sistemelor public şi privat din sănătate.

Anul trecut, în 2019, guvernul PSD a aprobat ordonanţa de urgenţă privind contribuţia personală prin care pacienţii care merg în privat pot plăti diferenţa dintre suma decontată de stat spitalului privat şi tariful intervenţiei în privat.

Un calcul pentru Bucureşti al decontărilor programelor naţionale arată că totalul a fost de 250 mil. euro (1,2 mld. lei), din care 86 mil. euro a fost decontarea pentru furnizorii privaţi de sănătate (circa 412 mil. lei).

Ministrul sănătăţii, Victor Costache, care a susţinut într-o conferinţă de presă ordonanţa privind programele naţionale, vine din mediul privat, fiind angajatul MedLife, cel mai mare jucător din piaţa privată de sănătate.

El continuă să opereze în cadrul spitalului privat pe care MedLife îl are în Sibiu, în timp ce legile care liberalizează accesul operatorilor privaţi la bani publici merg înainte.

Doar 11,4 mld. lei au intrat în bugetul Ministerului Sănătăţii în 2020, o scădere de 23% faţă de anul trecut. La Casa Naţională de Asigurări bugetul este de 41 mld. lei în 2020.

gerorgiana.mihalache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO