Eveniment

Legile care dau liber furnizorilor privaţi să acceseze bani publici merg înainte. Ministrul sănătăţii, Victor Costache, spune că nu este incompatibil cu funcţia de chirurg la MedLife. „Actul de reformă în sistemul de sănătate deranjează anumite interese nedeclarate.“

Victor Costache, ministrul sănătăţii: Pot salva vieţi când nu sunt la minister. Fac acest lucru din pasiune, rupând din timpul alocat familiei

Victor Costache, ministrul sănătăţii: Pot salva vieţi când nu sunt la minister. Fac acest lucru din pasiune, rupând din timpul alocat familiei

Autor: Georgiana Mihalache

31.01.2020, 09:50 628

Victor Costache, ministrul sănătăţii, este în centrul unui scandal după ce jurnaliştii de la Libertatea au publicat mai multe documente în care se arată cum şeful Sănătăţii lucrează în continuare la spitalul privat MedLife din Sibiu.

Mai mult, Costache a schimbat din funcţia de ministru un articol prin care a redus numărul de aparate medicale pe care trebuie să le aibă un spital pentru a primi bani publici direct de la ministerul de resort. Rezultatul? Spitalul Polisano din Sibiu, unde lucrează în continuare Costache, este printre beneficiarii modificării.

Ministrul sănătăţii a reacţionat ieri, pe Facebook, după informaţiile apărute în presă.

„Ca ministru am făcut toate demersurile legale pentru a mă convinge că în timpul meu liber pot profesa. Nu e un moft, ci o necesitate. Pot salva vieţi, când nu sunt la minister. Fac acest lucru din pasiune, rupând din timpul alocat familiei mele. Şi credeţi-mă, e greu să aleg: să merg în sala de operaţii sau să stau alături de copiii mei“, a spus ministrul sănătăţii, Victor Costache.

De altfel, ministrul mai arată că „actul de reformă în sistemul de sănătate deranjează anumite interese nedeclarate“.

La ce act de reformă se referă ministrul sănătăţii?

Un proiect aflat pe site-ul Ministerului Sănătăţii prevede că şi furnizorii privaţi pot să acceseze programele naţionale de sănătate, decontate integral de stat, după ce până acum pacienţii ajungeau în privat doar dacă spitalele publice nu le puteau acorda asistenţa medicală. Este al doilea proiect care schimbă organizarea sistemelor public şi privat din sănătate după ce anul trecut, în 2019, guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă privind contribuţia personală prin care pacienţii care merg în privat pot plăti diferenţa dintre suma decontată de stat spitalului privat şi tariful intervenţiei în privat. În conferinţa de presă organizată de Ministerul Sănătăţii miercuri, 29 ianuarie, ministrul sănătăţii nu a putut explica cine garantează că pacienţii care merg în privat nu vor fi puşi să plătească sume suplimentare pentru condiţiile speciale din spitalele private. „Costul real (de decontat - n.red.) este calculat de specialiştii CNAS. Se lucrează împreună cu comisiile de specialitate pentru costurile reale“, a mai spus Victor Costache în conferinţa de presă, fără a indica cifre.

 

Ministrul sănătăţii, susţinut de premier

Premierul Ludovic Orban a precizat ieri că nu îl va demite pe ministrul sănătăţii după informaţiile apărute în spaţiul public.

„Dacă ar fi existat un conflict de interese, cel mai probabil ar fi fost declarat până azi. Nu văd niciun fel de conflict între poziţia de ministru şi faptul că el operează în continuare ca medic“, a spus premierul.

Dragoş Damian, preşedintele patro­natului de medicamente Primer, spune că miza decontării programelor naţionale şi în sistemul privat vine din faptul că decontările se realizează integral din bani publici pentru afecţiunile din programele de sănătate.

De altfel, şeful Primer pune în discuţie problema finanţării programelor de sănătate. Astfel, chiar dacă prin noul proiect propus de Ministerul Sănătăţii se dă undă verde şi privaţilor la decontări, sursa de finanţare rămâne aceeaşi - banii pacienţilor români prin contribuţiile sociale, neadăugându-se nimic la aceşti bani din surse private.

„Chiar dacă mie personal îmi place ideea pentru că pune competiţie între public şi privat în ceea ce priveşte calitatea serviciilor, în interesul asiguratului, defectul de design este că noua legislaţie prevede o singură sursă de finanţare în loc să fie trei: public, privat şi coplată. De aceea aş fi preferat să văd prima dată sistem privat de asigurări de sănătate (separat de cel public) şi reglementări privind coplata chiar şi în programele de sănătate“, a explicat Dragoş Damian.

georgiana.mihalache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO