Eveniment

Guvernul estimează venituri în scădere din impozite, dar mizează pe creşterea încasărilor din TVA şi accize

Guvernul estimează venituri în scădere din impozite, dar mizează pe creşterea încasărilor din TVA şi accize

Autor: Iulian Anghel

18.11.2010, 23:50 23

Datele de mai sus, cuprinse în proiectul celei de-a douarectificări bugetare, vor fi discutate astăzi în comisia de dialogsocial şi aprobate luni de Guvern într-o şedinţă specială.

Proiectul, obţinut de Mediafax, relevă că Executivul se aşteaptăca veniturile din impozitul pe profit în 2010 să fie cu 770 mil.lei mai mici decât estima în august, la prima rectificare bugetară.La prima rectificare, Guvernul a revizuit în jos ţinta veniturilorpentru 2010 din impozitarea profitului, de la 11,6 mld. lei iniţialla 10,8 mld. lei.

Execuţia bugetului general consolidat pentru septembrie arată căpe primele nouă luni ale anului veniturile din impozitul pe profitau fost de 7,52 mld. lei, cu aproape 3% mai mici decât în aceeaşiperioadă a anului trecut.

De asemenea, potrivit proiectului celei de-a treia rectificări,veniturile prognozate din încasările din impozitul pe venit, profitşi câştiguri din capital de la persoane fizice ar urma să fie cu105 mil. lei mai mici decât a prognozat Guvernul în luna august,când a redus estimarea iniţială de la 32,1 mld. lei la 29,9 mil.lei.

La cea de-a doua rectificare, Guvernul estimează că veniturilenefiscale vor scădea şi ele cu 780 mil. lei. În august, Guvernulmajorase estimările privind veniturile nefiscale de la 17,4 mld.lei iniţial la 19,4 mld. lei. În primele nouă luni ale anului,bugetul a obţinut din veniturile nefiscale 16,6 mld. lei, cuaproape 20% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.Revizuirea în jos arată că Guvernul se aşteaptă ca economia să secontracte în continuare. Datele INS de săptămâna trecută au arătatcă PIB-ul a scăzut în T3 cu 0,7%, în termeni reali, faţă detrimestrul anterior şi cu 2,3% faţă de trimestrul trei din 2009(serie ajustată).

Executivul speră să obţină mai multe venituri, faţă de estimareadin august, din încasările din TVA (peste

2 mld. lei). Veniturile din TVA au crescut puternic dupămajorarea cotei de la 19% la 24%. În august, Guvernul a majoratestimarea veniturilor din TVA de la 35,5 mld. lei iniţial la 36,9%,această aşteptare fiind depăşită de ultimele date. În primele luniale anului, TVA a adus la buget 27,1 mld lei, cu 7,3% mai multdecât în aceeaşi perioadă a anului trecut. În august, cea de-a doualună în care s-a aplicat TVA de 24%, încasările din Taxa peValoarea Adăugată s-au ridicat la 3,6 mld. lei, în creştere cu 9,4%faţă de nivelul de 3,2 mld. lei din iulie, potrivit datelorFinanţelor.

Guvernul arată, în proiectul celei de-a doua rectificări, cămedia încasărilor pe lunile august şi septembrie (influenţate decreşterea cotei TVA) a depăşit cu 34% media încasărilor din primeleşapte luni ale anului, ceea ce ar denota o performanţă acolectării.

Alte încasări suplimentare sunt prognozate din accize - plus 910mil. lei. În vară, Ministerul Finanţelor redusese estimareaveniturilor obţinute din accize cu 2 mld. lei (de la 18,4 mld. leiiniţial la 16,4 mld. lei), temându-se de reducerea consumului caurmare a creşterii TVA şi a scăderii volumului producţiei însectoatele accizabile.

Guvernul arată în proiectul celei de-a doua rectificări că dinanaliza rezultatelor de pe primele nouă luni ale anului 2010,execuţia bugetului general consolidat

s-a încheiat cu un deficit de 23,3 mld. lei, sub limita ţinteide deficit, de 28,2 mld. lei, prevăzută prin acordul încheiat cuFMI. Majorarea deficitului înregistrată în luna septembrie rezultă,potrivit sursei citate, în principal din plăţile efectuate dinbugetul fondului de sănătate pentru arierate.

Veniturile încasate la bugetul general consolidat la nouă luniau fost de 120,4 miliarde lei, cu 3,6% mai mult, în termeninominali, faţă de realizările perioadei corespunzătoare din anulprecedent.

Cheltuielile bugetului general consolidat, de 143,7 mld. lei, aucrescut în termeni nominali cu 1,5% faţă de aceeaşi perioadă aanului precedent, în principal ca urmare a creşterii cheltuielilorcu ajutorul de şomaj, precum şi a celor din sănătate pentru plataarieratelor către spitale şi furnizorii de medicamente şi materialesanitare.

Prin proiectul rectificării bugetare, Guvernul va diminuabugetele a 16 instituţii, inclusiv la Ministerul Educaţiei, dar vaaloca fonduri suplimentare în principal pentru plata alocaţiilorsociale.

Ţinta de deficit nu este însă modificată, ea rămânând la 6,8%din PIB.

Ministerul Muncii va primi cele mai mari fonduri de la bugetulde stat (987 mil. lei), urmat de Ministerul Agriculturii (502 mil.lei), Ministerul Sănătăţii (256,8 mil. lei) şi MinisterulAdministraţiei (52,6 mil. lei).

Diminuările cele mai importante vor fi făcute la MinisterulEconomiei (-75,3 mil. lei), Ministerul Finanţelor (-58,1 mil. lei),Secretariatul General al Guvernului

(-50,6 mil. lei), Ministerul Educaţiei (-40 milioane lei) şiMinisterul Comunicaţiilor (-27,4 mil.).

Sumele defalcate din TVA pentru finanţarea cheltuielilor de lanivel local cu salariile şi sporurile în instituţi­ile deînvăţământ preuniversitar de stat vor fi diminuate de Guvern înunele judeţe, tăieri de cheltuieli urmând să fie efectuate şi dinbugetul de finanţare a ajutorului social. Sindicatele dinînvăţământ au reacţionat dur, afirmând că rectificarea bugetară arputea pune în pericol plata salariilor angajaţilor din învăţământîn luna decembrie, bugetul de salarii fiind deja redus cu 1,3 mil.lei de la începutul anului.

Pe de altă parte, salariile de bază din sectorul public vorcreşte în 2011 cu 15%, dar vor rămâne şi în aceste condiţii cu13,75% mai mici faţă de luna iunie 2010, când au fost reduse deGuvern cu 25%, fără ca noul nivel să mai fie modificat până lasfârşitul anului viitor, potrivit proiectului legii salarizării peanul viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO