Guvernul estimează venituri în scădere din impozite, dar mizează pe creşterea încasărilor din TVA şi accize

Autor: Iulian Anghel 18.11.2010

Guvernul se aşteaptă ca pe întreaga perioadă a lui 2010 să obţină încasări mai mici din impozitul pe profit, venit şi venituri nefiscale, cu aproape 1,7 mld. lei (de la 60,1 mld. lei la 58,5 mld. lei), dar speră la încasări mai mari din TVA, de aproape 2 mld. lei (de la 36,9 mld. lei la 38,9 mld. lei), ca urmare a ultimelor evoluţii din economie.



Datele de mai sus, cuprinse în proiectul celei de-a doua rectificări bugetare, vor fi discutate astăzi în comisia de dialog social şi aprobate luni de Guvern într-o şedinţă specială.

Proiectul, obţinut de Mediafax, relevă că Executivul se aşteaptă ca veniturile din impozitul pe profit în 2010 să fie cu 770 mil. lei mai mici decât estima în august, la prima rectificare bugetară. La prima rectificare, Guvernul a revizuit în jos ţinta veniturilor pentru 2010 din impozitarea profitului, de la 11,6 mld. lei iniţial la 10,8 mld. lei.

Execuţia bugetului general consolidat pentru septembrie arată că pe primele nouă luni ale anului veniturile din impozitul pe profit au fost de 7,52 mld. lei, cu aproape 3% mai mici decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

De asemenea, potrivit proiectului celei de-a treia rectificări, veniturile prognozate din încasările din impozitul pe venit, profit şi câştiguri din capital de la persoane fizice ar urma să fie cu 105 mil. lei mai mici decât a prognozat Guvernul în luna august, când a redus estimarea iniţială de la 32,1 mld. lei la 29,9 mil. lei.

La cea de-a doua rectificare, Guvernul estimează că veniturile nefiscale vor scădea şi ele cu 780 mil. lei. În august, Guvernul majorase estimările privind veniturile nefiscale de la 17,4 mld. lei iniţial la 19,4 mld. lei. În primele nouă luni ale anului, bugetul a obţinut din veniturile nefiscale 16,6 mld. lei, cu aproape 20% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Revizuirea în jos arată că Guvernul se aşteaptă ca economia să se contracte în continuare. Datele INS de săptămâna trecută au arătat că PIB-ul a scăzut în T3 cu 0,7%, în termeni reali, faţă de trimestrul anterior şi cu 2,3% faţă de trimestrul trei din 2009 (serie ajustată).

Executivul speră să obţină mai multe venituri, faţă de estimarea din august, din încasările din TVA (peste

2 mld. lei). Veniturile din TVA au crescut puternic după majorarea cotei de la 19% la 24%. În august, Guvernul a majorat estimarea veniturilor din TVA de la 35,5 mld. lei iniţial la 36,9%, această aşteptare fiind depăşită de ultimele date. În primele luni ale anului, TVA a adus la buget 27,1 mld lei, cu 7,3% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. În august, cea de-a doua lună în care s-a aplicat TVA de 24%, încasările din Taxa pe Valoarea Adăugată s-au ridicat la 3,6 mld. lei, în creştere cu 9,4% faţă de nivelul de 3,2 mld. lei din iulie, potrivit datelor Finanţelor.

Guvernul arată, în proiectul celei de-a doua rectificări, că media încasărilor pe lunile august şi septembrie (influenţate de creşterea cotei TVA) a depăşit cu 34% media încasărilor din primele şapte luni ale anului, ceea ce ar denota o performanţă a colectării.

Alte încasări suplimentare sunt prognozate din accize - plus 910 mil. lei. În vară, Ministerul Finanţelor redusese estimarea veniturilor obţinute din accize cu 2 mld. lei (de la 18,4 mld. lei iniţial la 16,4 mld. lei), temându-se de reducerea consumului ca urmare a creşterii TVA şi a scăderii volumului producţiei în sectoatele accizabile.

Guvernul arată în proiectul celei de-a doua rectificări că din analiza rezultatelor de pe primele nouă luni ale anului 2010, execuţia bugetului general consolidat

s-a încheiat cu un deficit de 23,3 mld. lei, sub limita ţintei de deficit, de 28,2 mld. lei, prevăzută prin acordul încheiat cu FMI. Majorarea deficitului înregistrată în luna septembrie rezultă, potrivit sursei citate, în principal din plăţile efectuate din bugetul fondului de sănătate pentru arierate.

Veniturile încasate la bugetul general consolidat la nouă luni au fost de 120,4 miliarde lei, cu 3,6% mai mult, în termeni nominali, faţă de realizările perioadei corespunzătoare din anul precedent.

Cheltuielile bugetului general consolidat, de 143,7 mld. lei, au crescut în termeni nominali cu 1,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, în principal ca urmare a creşterii cheltuielilor cu ajutorul de şomaj, precum şi a celor din sănătate pentru plata arieratelor către spitale şi furnizorii de medicamente şi materiale sanitare.

Prin proiectul rectificării bugetare, Guvernul va diminua bugetele a 16 instituţii, inclusiv la Ministerul Educaţiei, dar va aloca fonduri suplimentare în principal pentru plata alocaţiilor sociale.

Ţinta de deficit nu este însă modificată, ea rămânând la 6,8% din PIB.

Ministerul Muncii va primi cele mai mari fonduri de la bugetul de stat (987 mil. lei), urmat de Ministerul Agriculturii (502 mil. lei), Ministerul Sănătăţii (256,8 mil. lei) şi Ministerul Administraţiei (52,6 mil. lei).

Diminuările cele mai importante vor fi făcute la Ministerul Economiei (-75,3 mil. lei), Ministerul Finanţelor (-58,1 mil. lei), Secretariatul General al Guvernului

(-50,6 mil. lei), Ministerul Educaţiei (-40 milioane lei) şi Ministerul Comunicaţiilor (-27,4 mil.).

Sumele defalcate din TVA pentru finanţarea cheltuielilor de la nivel local cu salariile şi sporurile în instituţi­ile de învăţământ preuniversitar de stat vor fi diminuate de Guvern în unele judeţe, tăieri de cheltuieli urmând să fie efectuate şi din bugetul de finanţare a ajutorului social. Sindicatele din învăţământ au reacţionat dur, afirmând că rectificarea bugetară ar putea pune în pericol plata salariilor angajaţilor din învăţământ în luna decembrie, bugetul de salarii fiind deja redus cu 1,3 mil. lei de la începutul anului.

Pe de altă parte, salariile de bază din sectorul public vor creşte în 2011 cu 15%, dar vor rămâne şi în aceste condiţii cu 13,75% mai mici faţă de luna iunie 2010, când au fost reduse de Guvern cu 25%, fără ca noul nivel să mai fie modificat până la sfârşitul anului viitor, potrivit proiectului legii salarizării pe anul viitor.