Eveniment

Grad de ocupare de 95% pe litoral in weekend-ul trecut

02.08.2005, 20:06 107

Statiunile de pe litoral au inregistrat in weekend-ul trecut un grad mediu de ocupare de 95%, in conditiile in care hotelurile, campingurile si casele particulare totalizeaza circa 150.000 de locuri, potrivit datelor Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).

"In hotelurile de pe litoral exista aproximativ 70.000 de locuri, restul fiind distribuite in alte tipuri de spatii de cazare. Gradul de ocupare a ajuns in weekend pe la 95%, existand cateva locuri libere in fiecare statiune, inclusiv in Mamaia, pentru ca multi fac rezervari, dar nu mai vin la mare", a explicat directorul executiv al FPTR, Dragos Raducanu.

Cea mai cautata statiune a fost si de aceasta data Mamaia, dar turistii

s-au orientat si spre Eforie Nord, unde gradul de ocupare a urcat la 95-98%, sau Saturn si Jupiter, ocupate in proportie de 90-95%.

Neptun si Venus au profitat de asemenea de afluxul de turisti care au ales sa isi petreaca acest weekend la mare, peste 80% din locurile disponibile fiind vandute.

"Cred ca aceste grade de ocupare se vor mentine si in cursul acestei saptamani, pentru ca suntem practic in plin varf de sezon. De obicei, cei mai multi turisti veneau pe litoral in jur de 15 iulie, dar vremea nefavorabila din acest an a facut ca sezonul de varf sa se mute intre 1 si 20 august", este de parere Raducanu.

In ceea ce priveste preturile, acestea variaza intre 40 de lei (400.000 lei vechi) pe camera in statiunea Venus si 150-200 lei (1,5-2 milioane lei vechi) pe camera la hotelurile de 4-5 stele din Mamaia, in cazul in care biletele sunt cumparate prin intermediul unei agentii de turism.

"La receptia hotelurilor, preturile cresc cu 30-40%", a mai spus reprezentantul FPTR.

El a adaugat ca, in mod paradoxal, in Romania se vand foarte bine biletele scumpe, in timp ce sejururile mai ieftine, de 10 lei (100.000 lei vechi) pe camera in iunie, nu au prea mare cautare.

Hotelierii de pe litoral spera sa poata recupera in saptamanile urmatoare pierderile acumulate pana in prezent, in conditiile in care vremea nefavorabila din aceasta vara a redus semnificativ numarul de turisti de la mare.

"Este primul weekend din acest an in care am avut ocupare de 100% si pentru urmatoarele zile avem rezervari pentru 95% din locuri", a declarat directorul hotelului Amfiteatru din Olimp, Ion Belu.

Potrivit acestuia, fluxul de clienti s-a aflat, pana pe 25 iulie, la jumatate din nivelul de anul trecut.

"Asteptam, inainte de turisti, programe si investitii. Dupa aceea vor veni si turistii", a mai spus Belu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO