Eveniment

Fundatia Soros: Industria textila este cea mai afectata de lipsa de personal

29.11.2007, 16:32 33

Companiile din industria textila sufera cel mai mult din cauza lipsei de oameni, angajatorii din acest domeniu raportand in acest an un deficit de personal de 30%, potrivit unui studiu despre piata fortei de munca si fenomenul imigratiei realizat de Fundatia Soros.
Dupa textile, s-au clasat companiile din HoReCa (hoteluri, restaurante si catering), cu un deficit de 16%, in timp ce constructorii stau mai bine din acest punct de vedere, cu doar 13%.
"Pentru a defini 'deficitul de personal', am luat in considerare acele pozitii vacante din companii care nu au fost ocupate in decurs de doua luni", a explicat sociologul Alexandru Toth.
Deficitul de personal din constructii, industria textila si HoReCa, cele trei domenii analizate de studiu, a ajuns anul trecut, in medie, la aproximativ 17%. In termeni absoluti, acest deficit inseamna 17.000 de pozitii neocupate timp de doua luni.
La nivel regional, angajatorii din cele trei domenii din Dobrogea raporteaza cel mai ridicat deficit de personal la nivel national pe aceste domenii, de 62%.
"Judetele din Dobrogea sunt mai afectate de lipsa de oameni, in special in zona serviciilor din turism, unde si migratia de personal inregistreaza cote ridicate", a mai spus Toth.
Zona Dobrogei este urmata de zona de vest a tarii, unde deficitul de oameni a ajuns la 40%, si Moldova, unde angajatorii au raportat un deficit de 20%. Cel mai bine din acest punct de vedere sta Capitala, unde se inregistreaza un deficit de doar 7 - 8%.
Desi se confrunta cu o lipsa acuta de personal, companiile sunt reticente in a atrage forta de munca din strainatate, 84% din managerii chestionati declarand ca nu iau in considerare importul de muncitori straini in urmatorul an. "Legislatia romaneasca pentru acordarea de permise de munca strainilor este restrictiva si complicata, descurajand angajatorii", spune Mihaela Stefanescu, coordonator programe in cadrul Fundatiei Soros.
"Intr-un viitor apropiat, imigratia nu pare sa constituie o optiune serioasa. Numai 7% din firme intentioneaza sa aduca forta de munca din strainatate, desi un procent similar - 9% - se declara indecise, fara a respinge insa aceasta posibilitate", se mai arata in studiul Fundatiei Soros.
Studiul a fost realizat la sfarsitul lunii octombrie, pe un esantion de 600 de companii din domeniile textile, constructii si hotelier. Dintre acestea, doar 15% au capital strain, restul fiind companii romanesti.

Angajatii s-au scumpit cu 60% in doi ani

Romania se confrunta cu o amplificare a crizei pe piata fortei de munca, unde costurile au crescut cu 60%, in termeni reali, in intervalul ianuarie 2005-iulie 2007, a declarat ieri Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata. "Criza fortei de munca este in crestere, iar costurile cu forta de munca au o evolutie ascendenta", a afirmat Voinea. El a aratat ca se inregistreaza o crestere a ponderii locurilor de munca vacante. "Este nevoie de politici pentru imbunatatirea ofertei de forta de munca si de politici pentru imbunatatirea legaturii dintre mediul educational si piata muncii", a mai spus directorul GEA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO