Eveniment

FT despre cosmarul demografic romanesc

21.01.2003, 00:00 13

Romania sufera de un cosmar demografic care n-ar lasa sa doarma multi premieri vest-europeni: conform datelor Bancii Mondiale numarul pensionarilor il depaseste pe cel al salariatilor, raportul fiind un pensionar la 0,8 salariati. Cu toate acestea, problema este departe de a starni interes din partea autoritatilor, relateaza Financial Times.
In Germania, unde raportul dintre salariati si pensionari este de 4/1, iar perspectivele sunt ca acesta sa ajunga de 2/1 in 2050, aceasta problema a fost privita ca o criza si a generat rapid un val de reglementari legislative. Nu acelasi lucru se intampla si in Romania, scrie cotidianul britanic.
Pentru managerii de fonduri, criza sistemului de pensii din Romania reprezinta insa o uriasa oportunitate. Multe dintre marile companii internationale de asigurari, printre care se numara AIG, Inter American, Aviva si ING, si-au deschis birouri in Bucuresti, in asteptarea modificarilor legislative. Din perspectiva acestora, cei 22 milioane de romani pot aduce industriei pensiilor afaceri de calibru, comparabile cu cele din Polonia. "Managerii mai asteapta inca legea pensiilor", spune Violeta Ciurel, general manager la ING.
Criza pensiilor in Romania a cunoscut o dezvoltare rapida dupa 1989, cand raportul era de patru salariati la un pensionar, agravata de scaderea pronuntata a natalitatii si cresterea ratei divorturilor. De asemenea, la inceputul tranzitiei la economia de piata, protestele blocurilor sindicale si manifestatiile de strada au fortat guverne succesive sa introduca noi scheme de pensionare, diminuand semnificativ varsta de pensionare, pentru a tempera somajul, si provocand pensionari masive in valuri.
Acum insa guvernul a finalizat proiecte legislative legate de al treilea pilon al noului sistem de pensii, care se refera la contributii voluntare la fondurile de pensii private. Se estimeaza ca legea va fi prezentata Parlamentului pentru aprobare inainte de vacanta parlamentara de vara. Pentru moment, guvernul Nastase ignora al doilea pilon, care reglementeaza schemele de pensii pentru companii.
Richard Florescu, human development specialist in cadrul Bancii Mondiale, apreciaza ca este extrem de importanta asigurarea unui al treilea pilon viabil si solid, pentru ca acesta va facilita initierea unei legislatii ferme. Reglementarile stricte sunt necesare la noi pentru a atenua temerile generate de scandalurile legate de fonduri de investitii gen Caritas sau FNI.
In opinia Violetei Ciurel, de la ING, industria pensiilor ar fi avut mai multa nevoie de consolidarea celui de-al doilea pilon, deoarece veniturile mici din Romania impiedica oricum majoritatea salariatilor sa isi permita contributii voluntare la un fond de pensii private.
In jargonul reformei pensiilor, pilonul I desemneaza pensia publica administrata public, adica sistemul valabil in Romania. Pilonul II ar fi constituit prin "deturnarea" unui parti din contributia obligatorie de asigurari sociale (uzual 7-10%) catre fondurile publice administrate privat. Pensiile suplimentare ar urma sa fie platite din aceste fonduri, iar avantajul fata de pilonul I ar fi ca cei care au contribuit isi vor putea alege societatea de administrare in functie de randamentul oferit si, deasemenea, isi vor cunoaste in orice moment nivelul contributiilor. Pilonul III, voluntar (fata de piloanele I si II care sunt obligatorii) ar fi necesar pentru suplimentarea sumelor provenite din primul si al doilea pilon.     

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO